Етеричните масла са използвани от векове за подобряване на физическо и психическо здраве на човека. Това са силно концентрирани масла, които се дестилират или извличат от различните части на растенията и само малко количество, вдишвани или приложени локално, могат да имат мощни ползи за здравето. Етеричните масла съдържат ароматни и терапевтични съединения, които взаимодействат с невротрансмитерите в мозъка и клетките в тялото, за да се борят с болестите и водят до подобряване на здравето.

Етеричните масла могат да помогнат чрез намаляването на стреса, увеличаване на кръвообращението, балансирането на хормоните и стимулирането на химикалите, блокиращи болката в мозъка, за да осигурят облекчение. Различните масла предлагат различни предимства. Те също така предоставят предимства без дългите списъци с нежелани реакции, които могат да съпътстват лекарствата за главоболие и мигрена.

За да използвате етерични масла, трябва да ги разреждате в масло, подходящи за целта са кокосовото масло, зехтина или сладкото бадемово масло.

Трябва да знаете, че етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата или да се поглъщат.

Ето 5 етерични масла при главоболие и мигрена:

Ментово масло

Ментовото масло е едно от най-често използваните етерични масла за лечение на главоболие или мигрена. То съдържа ментол, който може да помогне на мускулите да се отпуснат и да облекчат болката. Смята се, че прилагането на разредено масло от мента директно на челото може да помогне за облекчаването на болката от главоболието и напрежението при мигрена.

Масло от розмарин

Маслото от розмарин има мощни противовъзпалителни и аналгетични свойства. То се използван в народната медицина в продължение на стотици години за намаляване на стреса, облекчаване на болката и подобряване на кръвообращението, което може да помогне при всички главоболия. Едно проучване дори установило, че маслото от розмарин помага при симптоми на абстиненция. Също така помага при безсъние и отпускане на мускулите.

Лавандулово масло

Лавандуловото етерично масло обикновено се използва за облекчаване на стреса и релаксация. Съществуват и сериозни доказателства, че лавандулата може да помогне за лечение на главоболие и мигрена. Дишането на аромата от лавандулово етерично масло може да помогне за контролирането на мигренозните главоболия. Едно проучване установява, че хората съобщават за значително намаляване на болката след само петнадесет минути вдишване на лавандуловото масло.

Масло от лайка

Етеричното масло от лайка отпуска тялото и успокоява мускулите, и по тази причина може да бъде голяма помощ при лечение на главоболия. Тя също така може да помогне за лечение на тревожност и безсъние, които са често срещани причини за главоболие.cleardot.gif

Бременните жени не трябва да използват етерично масло от лайка, тъй като носи риск от спонтанен аборт.

Масло от евкалипт

Ако вашите главоболия са причинени от синусите, маслото от евкалипт може да стане вашият нов най-добър приятел. Това масло ще отвори носните проходи, ще изчисти синусите и ще помогне за облекчаване на синусовото напрежение, което причинява главоболие.

Едно проучване също така установява, че комбинация от ментово масло, евкалиптово масло и етанол осигурява релаксиращи ефекти както за мускулите, така и за ума, което може да помогнат за облекчаване на главоболието.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #етерични масла #главоболие #мигрена