Медът е вкусна, здравословна алтернатива на захарта. Той съдържа много полезните растителни съединения и има няколко изненадващи ползи за здравето.

Уверете се, че сте избрали висококачествена марка, защото някои от тези с по-ниско качество могат да бъдат смесени със сироп. Имайте предвид, че медът трябва да се консумира умерено, тъй като съдържа доста калории и захар. Предимствата на меда са най-силни, когато заменя друг нездравословен подсладител като захарта.

Медът е богат на антиоксиданти

Висококачественият мед съдържа много важни антиоксиданти. Те включват органични киселини и фенолни съединения като флавоноиди. Антиоксидантите са свързани с намален риск от инфаркти, инсулт и някои видове рак. Те могат също така да стимулират здравето на очите.

Антиоксидантите в меда могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане

Кръвното налягане е важен рисков фактор за сърдечните заболявания, а медът може да помогне за понижаването му. Това е така, защото съдържа антиоксидантни съединения, които са свързани с ниско кръвно налягане.

Медът помага за намаляването на холестерола

Няколко проучвания показват, че медът може да подобри нивата на холестерола. Той намалява общия и "лошия" LDL холестерол, като същевременно повишава "добрия" HDL холестерол.

Медът може да понижи триглицеридите

Повишените кръвни триглицериди са друг рисков фактор за сърдечни заболявания. Те също са свързани с инсулинова резистентност, основен двигател на диабет тип 2. Нивата на триглицеридите сe увеличават при диета с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати. Няколко проучвания показват, че медът може да понижи нивата на триглицеридите, особено когато се използва като заместител на захарта.

Медът помага при изгаряния и рани

Лечението с мед се използва за лечение на рани и изгаряния от древния Египет и все още е често срещано днес. Учените вярват, че лечебните сили на меда идват от антибактериалните и противовъзпалителни му ефекти, както и от способността му да подхранва околните тъкани. Медът от манука се счита за особено ефективен за лечение на рани при изгаряне. Когато се прилага върху кожата, медът може да бъде част от ефективено лечение на изгаряния, рани и много други кожни състояния. Той е особено ефективен при диабетни язви на краката.

Медът може да помогне да се спре кашлицата

За деца над една година и възрастни, медът може да действа като естествено и безопасно лекарство срещу кашлица. Едно проучване установи, че медът е работи по-добре от две други лекарства за кашлица. Друго проучване установи, че намалява симптомите на кашлица и подобрява съня повече от други лекарства. Въпреки това, медът никога не трябва да се дава на деца на възраст под една година поради риска от ботулизъм.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #мед