Доказателствата сочат, че хората добавят подправки към храната си в продължение на много векове. Въпреки че изглежда нелогично - лютата храна, която създава дискомфотр е полезна за здравето, сочат много научни изследвания.

Ето шест ползи от пикантни храни, които всички любители на лютите храни трябва да знаят:

Пикантните храни намаляват желанието за сол

Честата употреба на люта храна води до употребата на по-малко сол, което е добре за сърцето и кръвното налягане. Проучване, проведено през 2017 г. от American Heart Association показа, че колкото по-пикантна е консумираната храна, толкова повече намалява желанието за сол.

Пикантните храни помагат за дълголетието

Ако ядете много червени чили чушки, вероятно ще имате по-дълъг живот, според данни от 2017 г. от Larner College of Medicine в Университета във Върмонт. Учените са изследвали 16 000 американци на възраст над 23 години и са установили, че хората, които са консумирали много люти чушки имат 13% по-малка вероятност от ранна смърт.

Пикантните храни защитават черния дроб

Проучване през 2017 г. от Европейската асоциация за изследване на черния дроб установи, че при мишки диетите, включващи капсаицин, изглежда спомагат за забавяне на увреждането на черния дроб или за спирането му още в начален стадии, в зависимост от това, каква е причината за увреждането. Не е ясно обаче дали това има същия ефект при хората.

Пикантните храни водят до намаляване риска от развитие на рак на дебелото черво

Според проучване от Университета на Калифорния в Сан Диего през 2014 г., пикантната храна може да има дългосрочни ползи за здравето на стомашно-чревния тракт. Проучването използва капсаицин в диетите на мишки и установило, че клетките в стените на червата стават силно стимулирани, когато са изложени на капсаицин. Тези клетки се борят с развитието на тумори в дебелото черво и ректума по-успешно, отколкото в червата на мишките, които не са консумирали никакви подправки.

Пикантните храни отпускат кръвоносните съдове

През 2010 г. Cell Press публикува проучване, което показва, че капсаицинът в лютия червен пипер намалява кръвното налягане, защото прави кръвоносните съдове "по-спокойни", блокирайки гени, които са склонни да накарат кръвоносни съдове да се свиват, спирайки тяхното въздействие и позволявайки по-добър кръвен поток.

Пикантните храни се борят с лошия холестерол

Учените през 2012 г. установиха, че капсаицинът разгражда "лошия" холестерол в кръвта, като оставя "добрия" холестерол непокътнат, което оказва влияние върху нивата на кръвното налягане и цялостното здраве.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #пикантни храни