© Unsplash

Студените душове са били тайното оръжие на всички древни спартанци, които смятали, че това ги прави по-издръжливи.

Съществуват множество физически и психически ползи от студения душ. А и като плюс спестяваме време, защото на кой му е приятно да стои под студената вода, за по-дълго от необходимото?

 1. Засилва имунната система
 2. Изследователите са установили връзка между излагането на студена вода и увеличаването на глутатиона - аминокиселина, която стимулира имунната ви система, премахва токсините от тялото и се бори със стреса.

 3. Подобрява настроението
 4. Изследователи от Virginia Commonwealth University откриха, че студените душове могат да предотвратят депресията. Изучавали са "адаптирани студени душове", които се състоят от пет минутен постепенен преходен период на спадане на температурата на водата (за да може шокът от студената вода да бъде по-малко неприятен), последван от две до три минути къпане на около 10 градуса , "Студеният душ изпраща огромно количество електрически импулси от периферните нервни окончания към мозъка", пишат те, "което може да доведе до антидепресивен ефект".

 5. Помага за по-добра кожа
 6. Дерматолози твърдят, че топлата вода премахва маслата от кожата ви, правейки я суха и раздразнена. Студеният душ няколко пъти седмично ще намали възпалението на кожата и ще предпази косата ви от увреждане. Студената вода може да "запечата" порите на кожата на тялото и скалпа, за да предотврати попадането на мръсотия в тях.

 7. Помага, за да отслабнете
 8. Студените душове могат да помогнат да отслабнете по неочакван начин. Човешкото тяло съдържа два типа мастна тъкан, бяла и кафява. Бялата мазнина се натрупва, когато консумираме повече калории от необходимото и не ги изгаряме като изразходваме енергия. Тази телесна мазнина се натрупва в талията, задните части, врата и бедрата и е тази, която всички ние се опитваме да премахнем. Кафявата мазнина е добрата мазнина, която генерира топлина, за да поддържа тялото ни топло и се активира, когато е изложена на екстремно ниски температури. Студените душове могат да повишат активността на кафявата мазнина.

  Проучване от 2009 г. установи, че излагането на ниски температури е активизирало кафявата мазнина при повечето участници с 15-кратно увеличение, което означава, че може да загубите до девет килограма за една година, ако поддържате тази практика.

 9. По-бързо възстановяване на мускулите
 10. Всеки е знае, че спортистите си взимат студен душ след тренировка, за да намалят болката в мускулите. Бърз студен душ след посещение на фитнес залата може да бъде доста ефективен и да предотврати мускулна треска.

 11. Помага да се справите със стреса
 12. Влезте под душа, без да го мислите и без бавно да се адаптирате към него. Това може да помогне за каляването и увеличаването на поносимостта към стрес и дори заболявания. Здрави хора, които редовно се подлагат на студена вода, дори през зимата, ще се адаптират към повтарящия се оксидативен стрес и по този начин ще са защитени от редица болести.

 13. Изгражда характера
 14. Всеки обича да седи в неговата си комфортна зона и топлият, удовлетворяващ душ влиза в нея. Студените душове изграждат силна воля. За начинаещия в къпането със студена вода количеството решителност, от което се нуждае, може да му се струва еквивалентно на скок с бънджи, защото за обикновения човек това е наистина голяма крачка. Ако правите нещо всеки ден, за което трябва такъв кураж, тази психическа издръжливост и дисциплина ще се превърнат в навик, който ще прилагате във всяка сфера от живота ви без да се замисляте.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #студен душ