Тиквите са едни от символите на есента. Те са били от съществено значение за хранителния режим на ацтеките и маите преди хиляди години, както и важно средство за оцеляване в дългите зими на ранните индианци. Те могат да бъдат използвани в редица рецепти и разнообразие от сладки и солени ястия. Притежават множество важни ползи за здравето, също така могат да бъдат лесен и достъпен начин, както да подобрите здравето си , така и да добавите цвят към вашата храна.

Тиквите помагат за повишаване на имунитета

Както самата тиква, така и нейните семена са с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти, включително бета-каротин и други каротеноиди. Всъщност тиквите са един от най-добрите източници на бета-каротин и други синергични каротеноиди, които заедно дават на тиквите яркия, привлекателен цвят. Бета-каротинът е добър за вашата имунна система, защото се превръща във витамин А, който подпомага създаването на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

Помагат и за поддържане на здравето на очите ви

В допълнение към имунните си ползи, бета-каротинът и другите каротеноиди, включително лутеинът, са важни за здравето на очите. Но това са само някои от многото антиоксиданти в тиквата, които могат да ви помогнат да предотвратите дегенеративни увреждания на очите. Според някои проучвания, чаша варено тиква съдържа повече от 200% от препоръчвания дневен прием на витамин А - което помага на зрението, особено при слаба светлина.

Увеличават чувството за ситост, като по този начин можете да намалите килограмите си

Тиквата е богата на фибри, което ви помага да се чувствате сити за по-дълъг период от време и по този начин не приемате голямо количество храна през деня и следователно губите килограми. Фибрите също забавят скоростта на усвояване на захарта в кръвта и е от полза за храносмилането.

Тиквите могат да помогнат за почистването на черния ви дроб

Бета-каротинът и другите каротеноиди подобряват и здравето на черния дроб и също така помагат за неговата детоксикация.

Те са един са здравословен избор в полза за сърцето

Калият в тиквичките може да има положителен ефект върху кръвното налягане. Консумирането на достатъчно калий може да бъде почти толкова важно, колкото намаляването на приема на натрий (сол) за лечение на високо кръвно налягане. Разтворимите фибри в тиквата също са полезни за понижаване на холестерола и триглицеридите.

Тиквите помагат при лечение на диабет тип 2 и понижаване на кръвната захар

Яденето на тиква може да има разнообразни благоприятни ефекти за диабетици. Веществата в тиквата могат да помогнат за подобряване на инсулиновата резистентност и за забавяне на прогресирането на диабета.

Тиквите помагат да поддържате кожата си здрава

Похапването на тиква може да спомогне за подобряване на външния вид и текстурата на вашата кожа. Антиоксидантите в тиквите, особено каротеноидите и витамините С и Е, спомагат за подобряване на здравето на вашата кожа.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #тиква