Дъвченето на дъвка може да бъде доста пристрастяващо и е често срещана като част от ежедневната диета на повечето хора, особено на тези борещи се с лошия дъх. Днес това лакомство се е превърнало в милиардна индустрия. Все пак има неща за дъвченето на дъвка, които остават незабелязани.

Човек е похарчил 14 000 $ за една дъвка.

Когато една опаковка струва 1 лв., е доста изумително да разберете, че една дъвка веднъж е била продадена за повече от 10,000 $. През 2004 г. списание People съобщава, че дъвченото парче дъвка от устата на поп иконата Бритни Спиърс е продадено за 14 000 долара по eBay. Не е ясно дали дъвката все още има вкус.

Дъвките помагат при ушни инфекции.

Може да изглежда незначително, но дъвката прави много за телата ни, без дори да знаем. Докато тя не може да излекува болестите или да бъде използвана за храна, тя действително може да помогне за инфекции на ушите. Според съобщенията от The Wall Street Journal, дъвката помага за облекчаване на натиска в синусите и ушния канал.

Дъвка е пътувала в космоса.

По време на мисиите "Джемини IV" през 1965 г. астронавтите Джеймс Макдивит и Едуард Х. Уайт са били първите астронавти, които според съобщенията са контрабандирали дъвка в космоса без разрешение.

Дъвките ви пазят от насекоми.

Метанолът, често срещана добавка в повечето аромати за дъвки на основата на мента, е известно, че държи буболечките далеч от сладки и нетрайни храни. Така че, можете да ги използвате като бърз и естествен начин да държите вредителите извън кухнята си.

Може да подобри умствената ви функция

Вярва се, че още древните гърци дъвчели дъвка да освободят стреса. В няколко групови проучвания както с хора дъвчещи дъвки, така и с други, които не дъвчат, изследователи откриват, че дъвката може да доведе до по-бистър, по-бърз ум и мисъл, който съперничи на кофеина. Все пак, докато дъвчещите могат да получат забележимо повишаване на концентрацията, изследователите смятат, че това трае само няколко минути.

Световен рекорд за дъвчене на дъвки едновременно?

Стоите ли будни през нощта, чудейки се какъв е световният рекорд за най-много дъвки, които някога са били дъвчени наведнъж? Е, сега можете да сте сигурни, че знаете отговора на този важен въпрос. Текущият рекорд е 250 броя, които се дъвчат едновременно и е поставен в Холивуд, Калифорния, от човек на име Лестър.

Ами за най-голям балон?

Според книгата на Гинес най-големият балон, който някога е бил надут, е измерен с диаметър близо 60 см!

Ето и още няколко интересни факта:

  • 60% до 70% от дъвката е съставена от захар или подсладител.
  • Учени открили дъвка на 9000 години в Швеция.
  • В Африка различни племена приемат големи количества дъвки вместо овце и говеда като заплащане за съпруга.
  • 100 000 тона дъвки се дъвчат всяка година по целия свят.
  • Турция има най-много фабрики за производство на дъвки, САЩ е втора по брой.
  • Русия не разрешавала дъвките до 1977, а в Сингапур не са разрешени и днес с глоба от 6 000$.
  • Дъвченето на дъвка гори по 11 калории на час.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #дъвки
Любопитно Споделете Споделете