Започвате да забелязвате, че водата се оттича по-бавно от обикновено. И миризмите - странните, неприятни миризми. Това са признаци, че може скоро да сте изправени пред запушена канализация. И в един момент наистина сте, каналът ви е запушен напълно. Това е нещо, с което трябва да се справите бързо или да се изправите пред спукана тръба или безполезна баня. Но да премахнете излишната коса и други неща, които се натрупват на повърхността на канала, не винаги помага.

Ето няколко начина да отпушите канала без тежки химикали, а само с натурални продукти:

Сода за хляб и оцет

Смесете 1/3 чаша сода за хляб с 1/3 чаша оцет. Тя веднага ще потъмнее и вие не трябва да се бавите, когато го изливате в запушената канализация. Пенливото действие ще помогне да се отстранят парчетата, косата и мръсотията, които се натрупват в тръбата. Оставете го да стои за един час или дори за една нощ, ако е възможно. Изплакнете с гореща вода. Като алтернатива, сложете колкото се може повече сода бикарбонат и след това излейте оцет.

Закачалка

Доста просто, но изненадващо ефективно. Вземете обикновена телена закачалка и я изправете възможно най-добре. След това огънете единия край, за да създадете малка кука, така че да минава през канала. Спуснете я през сифона и започнете риболова. Трябва да сте подготвени, че ще извадите всякакви видове коса и гадни неща. Не забравяйте, че винаги трябва да издърпате отпадъците, а не да ги бутате надолу.

Кипяща вода

Докато все още ври, изсипете толкова вода, колкото се може в канала. Изливайте бавно на два или три етапа, като позволите на горещата вода да се стече между всяко изливане. Това обикновено е най-лесният и бърз начин да отпушване. Ако има останала вода, наградете се с чаша чай.

Сол и сода за хляб

Смесете 1/2 чаша сол с 1/2 чаша сода за хляб и изсипете в канализацията. Оставете ги за 10-20 минути, след това залейте с вряла вода. Солта, содата и врящата вода ще предизвикат химическа реакция, която трябва да разсее някои от най-тежките блокажи.

Препарат за миене на съдове

Ако тоалетната Ви е запушена, изсипете 1/4 чаша препарат за съдове в канала. След това кипенте малко вода. Верото ще действа като смазка и ще помогне да се разрушат всички мазни остатъци. След това излейте горещата вода. Този метод е по-скоро за кухненски мивки, на които главният виновник за запушване са мазни остатъци.

Кислородна вода и сода за хляб

Да, содата за хляб е чудодейна като става дума за запушен канал. Повечето хора имат бутилка кислородна вода в аптечката си, но едва ли предполагат, че тя ще отпуши канализацията им. Добавете една супена лъжица сода за хляб в чаша кислородна вода и я излейте в запушения канал. Ще забележите известно пенене, това трябва да се случи, така че не се безпокойте. Оставете го да престои около 15 минути, след което го залейте с гореща вода.

Сол, лимон и оцет

Сол, лимон и оцет са мощно трио за почистване на канали. Необходимо ви е еднакво количество сол и оцет (по 1 чаша). Смесете двете съставки в купа, след което добавете около половин чаша лимонов сок към сместа и разбъркайте. Не забравяйте, че не искате гъста каша, за да можете да я излеете в канала. Добавете малко повече лимонов сок, ако сместа е твърде гъста. След това ги излейте в канала и оставете да престои за 15-30 минути в зависимост от нивото на запушване. Когато времето изтече, залейте с чаша гореща вода. Това е много ефективен метод дори за упорити тъкани, защото киселинността в лимон може наистина да премахне мръсотия, мазнини и всякакви други трудни за отстраняване вещества. Да не говорим за факта, че тази смес оставя канала ви миришещ свежо и чисто.

Тоалетно бутало

Поставете буталото директно над канала, след това внимателно натиснете надолу за първи път, за да премахнете въздуха и да получите добро уплътнение, следователно вакуум. Ако работите върху двустранна мивка, блокирайте другия сифон, за да предотвратите появата на вода. Сега енергично започнете движение нагоре и надолу. Важно е да не кривите буталото или да не нарушавате уплътнението, докато не се появи вода. НИКОГА не използвайте бутало, ако сте използвали търговски, химически препарат или може да получите сериозни наранявания.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #тоалетна