Напоследък все повече хора се разболяват, взимат си болничен, отсъстват от училище и се оплакват, че не се чувстват добре. Въпреки това, шансовете да са болни от грип са малки.

Чувствате се замаяни, отпаднали, претоварени или имате главоболия, когато времето се променя често. Преминаването рязко от висока температура към ниска или обратното влияе на цялото ви тяло. Вашата нервна, ендокринна и сърдечно-съдова система може да бъде засегната от много различни фактори като например количеството слънчева светлина, на която е изложено тялото ви, влажност, вятър и много други неща.

Промените в тези фактори и времето могат също така да намалят вашата устойчивост срещу заболявания и да отслабят вашата имунна система. Как да избягвате болестите и неразположенията, когато времето така внезапно се променя? Най-важното, което трябва да направите, е да укрепите имунната си система, като приемате важни хранителни вещества и витамини и като тренирате и се движите по-често.

Приемането на достатъчно витамин С е от съществено значение, когато става дума за борба с настинки и други заболявания. Други хранителни вещества като цинк помагат на тялото ви да произвежда повече от клетките, които помагат при борбата с инфекциите. Също така е важно да се движите редовно, за да подпомогнете за укрепването на здравето и имунната система на тялото си. Въпреки това, когато сте болни, бъдете предпазливи във фитнес салона. Ако се тренирате твърде много, може да се претоварите и това да ви направи по-податливи на болестите.

Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че следващия път, когато не се чувствате добре, най-добре е не да прибегнете до лекаря, който ще ви предпише сто вида лекарства и антибиотици, а да предприемете по-естествен подход. Много важно е да помните, че колкото повече лекарства приемате, толкова повече се увеличава шансът тялото ви да развие резистентност към тях. Също така се препоръчва да избягвате хапчета и лекарства, които не са 100% естествени, защото те могат да нанесат повече вреда, отколкото полза (погледнете всички рзанообразни странични ефекти, които вървят с приемането на едно обикновено хапче за глава).

Вместо това, опитайте лечение с етерични масла, за да сте здрави и устойчиви, когато времето реши да направи драстичен завой. Тези масла са напълно естествени, органични и много мощни, което води до много по-бързи резултати от обикновените лекарства.

Етеричните масла могат да бъдат използвани самостоятелно или в комбинация с други, в зависимост от вашите нужди и предпочитания. Има различни начини, по които могат да бъдат прилагани. Можете да нанасяте разреденото масло директно върху проблемната област на кожата, да използвате маслото като инхалатор или да ароматизирате дома си с помощта на дифузер за релаксираща ароматерапия.

Ето и 5 от най-добрите етерични масла, борещи се с настинските и болестите:

Лимон

Етеричното масло от лимон не само подобрява кръвообращението, но също така помага на тялото ви да произвежда повече кръвни клетки, които се борят с болесттите. То поддържа и укрепва имунната система поради високото си съдържание на витамини.

Лавандула

Това етерично масло е едно от най-популярните. Дори хора, които не знаят нищо за етеричните масла, знаят за ползите от лавандулата. Помага за борба с болестите поради антисептичните и антимикробни свойства. Също така е успокояващо и подходящо за деца.

Мента

Етерното масло от мента може да се използва за успокояване на кашлица, а също и за инхалации. Помага при респираторни проблеми като астма, бронхит и обикновена настинка. Ако сте един от многото хора, които страдат от синусови главоболия, трябва да започнете да държите ментовото масло в чантата или на бюрото си. Помага при главоболие, мигрена, гадене и дори повръщане.

Евкалипт

Евкалиптът помага при запушен нос и всякакъв вид инфекции в тялото. Маслото помага за унищожаване на бактериите и лечение на настинки. То може да се използва по много начини, включително за инхалации.

Мащерка

Този вид масло е най-добре да се използва, като се смесва с други етерични масла. Въпреки това, можете да го използвате и чисто при проблеми с високо кръвно налягане и други болести поради антисептичните и антибактериалните си свойства.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #етерични масла