Най-силна е родителската клетва

- майчина и бащина. Счита се, че да прокълнеш от душа и сърце собственото си дете става от голяма мъка. Всъщност енергийната връзка между родители и деца никога не се прекъсва. Тя е толкова здрава, макар и понякога да не се усеща, че по нея като по пряка пътечка много бързо минават и добро и лошо. (Затова е по-добре да не се притесняваме прекалено за близките си и да не мислим какви страшни неща могат да им се случат, защото като нищо ще им ги навлечем.) По-слаби, но също много силни, са енергийните връзки и с останалите преки кръвни роднини. Примери колкото щете, че кръвта вода не става. Братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци образуват едно родово поле, което при нужда се противопоставя силно на външни въздействия в защита на своите, но това не пречи отвътре да ври и кипи. И всеки от нас, ще не ще, участва за добро или лошо. Затова е най-добре да не го цапаме със злоба, завист и лошотии.

Освен тези силни родови клетви, има и чужди клетви,

от хора извън рода. Те също могат да бъдат много силни и да повлияят както на човека, срещу когото е клетвата, така и на семейството и рода му. Три години поред слушам за загинали от мълния мъже от един и същи род в родопско село. В един и същи ден, на едно и също място, мълния убива едната година бащата, следващата -синът, на третата - брат на бащата. И това ако не е проклятие...Така се кълнат лъжци, предатели, крадци... Изобщо за постъпки, за които няма писани закони или човешко правосъдие, или пък то не ги лови.

И така, клетвата е нещо като искова молба за правосъдие и справедливост до Бога.

Но тук, за разлика от човешкото правосъдие, няма прокурори и адвокати, няма хонорари, извъртане, хитрини и подкупи. Има обаче едно условие и една тънкост.

Условието е, да ти е дошло наистина вповече, да е от сърце и душа, като молитва.

Затова не се плаши от клетвите на циганките, които искат на улицата пари за врачуване и разваляне на магии. Вярно, че изглежда и звучи зловещо, но всъщност това са някакви думи на вятъра. Заучени фрази от арсенала на шарлатанията. Те в никакъв случай не са в по-пряка връзка с Бога от всеки друг, въпреки легендите и цветистия им вид и език.

А тънкостта е, че искаш ли справедливост - получаваш справедливост. Наистина. И тогава, ако искането ти е несправедливо, продиктувано от завистница, злоба, алчност или просто защото някой в момента те е подразнил с нещо, твоето искане ти пада на главата. Исковата ти молба е до съд, в който няма празно, присъда винаги се произнася. И ако не я заслужава ответникът, я получава ищецът.

Имам съседка, на която по принцип светът й е крив, а хората - още по-криви. Горе-долу четвъртият усмихнат съсед, който минава покрай нея, й идва в повече, тя сяда на стълбите и започва да кълне. Един ден така си разтвори злобата върху младо семейство с три дечица и (не ги е срам!) кола. Беше нещо в смисъл огън да им гори и къщата, и колата, и главите. Прозвуча много грозно. Явно обаче така е прозвучало и там, горе, пък е било и капката, която е преляла и безкрайното Божие търпение -още на другата сутрин, рано-рано, от кухнята й се заизвива остър пушек, после пламъци. А после стоеше до глезените в мократа си опушена къща, докато пожара и пожарникарите й се караха. Оттогава не седи на стълбите.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #клетва
Любопитно Споделете Споделете