Кокосово масло бе приветствено като суперхрана, демонизирано като наситена мазнина, възхвалявано като цялостен продукт за красота и опетнено заради калоричното му съдържание. Що се отнася до кокосово масло, светът не може да реши дали е добро или лошо.

Изследване, проведено от Университета в Кеймбридж, установи, че кокосовото масло може действително да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт, когато се консумират всеки ден само за четири седмици.

94 доброволци са били на възраст между 50 и 75 години, като никой от тях не е имал анамнеза за сърдечно заболяване или диабет. Доброволци били разделени на три групи и всеки от тях беше помолен да консумира 50 грама кокосово масло, зехтин или краве масло всеки ден в продължение на четири седмици.

Учените бяха заинтересовани да видят как яденето на тези мазнини редовно би повлияло на нивата на холестерола на доброволците - и резултатите били изненадващи.

Доброволци, които били в групата на маслото отбелязват средно повишение от 10% в нивата на "лош холестерол”, тези, които в групата на зехтина, имат намаляване на нивата на "лош холестерол” и повишаване с 5% на нивата на "добър холестерол”.

Междувременно доброволците, които са яли кокосово масло, са имали най-голямо увеличение в нивата на "добър холестерол” със средно 15%. Така че кокосово масло може настина бъде малко супер, тъй като това увеличение може да понижи шансовете за развитие на сърдечни заболявания или инсулт.

Докато резултатите са обещаващи, учените бързаха да подчертаят, че проучването е само краткосрочно и че промяната на хранителните навици на базата на техните открития ще бъде "безотговорно”.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Кокосово масло