Те или възникват естествено в черупките на мекотелите като стридите и мидите, или се „култивират": създават се чрез слагането на външно тяло в черупката на мекотело. От древни времена, във всички фолклорни митове и легенди, перлите са се асоциирали с женствеността. Една легенда възхвалява силата на перлите да отпускат ума, за да освободят енергия за по-балансирани взаимоотношения.

Кои перли са естествени

Понякога е трудно да се различат естествените от култивираните перли. Размерът е един фактор, който служи за разпознаване. Натуралните перли не надвишават 10 мм, докато за култивираните не е рядкост да имат диаметър 12-18 мм.

Качеството на перлите зависи от:

Блясък: мярката за лъскавост на перлата спрямо това, колко светлина отразява от повърхността си. Това е най-важният фактор, определящ цената на една перла - натуралните перли са съставени изцяло от седеф и поради това имат силен блясък, при култивираните перли е различно. Най-общо - колкото по-дълго мекотелото е във водата, толкова по-плътно се утаява седефът и следователно по-силен е блясъкът и по-високо е качеството на перлата.

Цвят: той зависи от вида мекотело, в което се създава перлата, и от водата, в която расте.

Форма: идеалната форма, разбира се, е перфектната сфера.

Повърхност: външността трябва да е гладка и чиста, без дефекти. При натуралните видове или при по-големи размери все пак са допустими леки недостатъци.Поддръжката на перлите е трудна

Перлите са органични продукти, деликатни по природа и, следователно, изискващи редовна грижа. Ето няколко съвета:

Съхранявайте перлите по отделно в меки платнени торбички или кутийки.

Избягвайте високи температури или вода от плувни басейни, за да съхраните блясъка.

Избягвайте спрейове за коса, парфюми и козметика - първо си ги слагайте, след това почакайте да изсъхнат и чак тогава можете да сложите перлите си.

Използвайте мек плат, за да ги почистите, след като са били носени.

Желателно е да се пренанизват - приблизително на 4-5 години, за предпочитане с възелчета между отделните перли (за да се избегнат евентуални отчупвания по крайчетата).Как да носим перли

Комбинирайте перлите с облеклото.

Цветът на перлата може да се повлияе от множество фактори, включително от вида мекотело и минералното съдържание на водата, в която израства. Цветовете, в които се срещат, са бял, розов, сребрист, бежов, златист, зелен, син и черен. Колкото по-редки са цветовете, толкова по-скъпа е перлата.

Перлите сами по себе си или в комбинация със злато или сребро са перфектният начин за изразяване на женственост. Всеки един от тези цветове лесно се комбинира с всеки цвят от гардероба на една жена. Вечните бижута, които могат да се носят и денем, и нощем - загатващи лека женственост в суровото офис обкръжение или обаяние във вечерния тоалет.

Перлите, както и малката черна рокля, са емблематични за вечното в модата.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #перли