И все пак способността да плачем е чисто човешка, присъща само на нашия биологичен вид и природата май неслучайно ни я е дала.

Хората ронят три вида сълзи

Всъщност едните - т. нар. базални, са важни за очите ни. Те служат, за да ги почистват и овлажняват и на практика не са онези, които леем в случаи на болка или дълбоки чувства. Затова може би по-правилно е да се каже, че сълзите, които се изтръгват от очите ни, са два вида. Едните са рефлекторните, които се провокират от дразнене като например беленето на лук или дима. Другите се раждат от нашите емоции. Американският лекар Уилям Фрай, който няколко години е събирал и изследвал сълзи на много хора, е установил, че емоционалните и рефлекторните са с различен биохимичен състав. Капчиците, които потичат от очите ни, когато сме разчуствани, са с над 20% по-богати на белтъчини от тези, причинени от някакво чисто физическо дразнене на окото.

Връзката със стреса е целебна

Повечето психолози съветват да не задържаме чувствата у себе си и да намираме подходящ начин да ги изразяваме. А понякога това не става само с думи. Има събития, които ни натъжават и това е съвсем естествено. И освен че не е срамно да показваме и да изживяваме емоциите си, да си поплачем понякога носи голямо облекчение. Сигурно и вие сте го усетили, но дали сте си задавали въпроса как иначе бихте се освободили от натрупаното напрежение. Ако не успеем да се отървем от него, често си “спечелваме” здравословни проблеми. А че плачът отмива стреса, доказват и учените, които именно в това намират обяснение на високия състав на белтъчини в емоционалните сълзи. Когато организмът е под напрежение, произвежда различни вещества, част от които отделя чрез плача и така тялото ни се освобождава от токсини. Затова сълзите и във физиологически, и в емоционален план смекчават последствията от преживения стрес. Разбира се, има и плач, който крие проблеми. Понякога той е симптом на депресия или на друго болестно състояние на психиката. И в никакъв случай не е редно да използваме сълзите, за да манипулираме околните.

Защо жените плачат повече?

Някои хора свързват сълзите с проява на слабост на характера и че не е редно един мъж да плаче, това е някак женска черта. Истината е, че отговорът е във физиологията на двата пола. Антрополозите смятат, че склонността да плачем е обратно пропорционална на големината на носа ни. Тоест, колкото по-малки са неговите размери, толкова повече ще леем сълзи. Дали учените ще намерят безспорни доказателства към тази хипотеза, не е ясно, но пък вече е установено, че в емоционалните сълзи се съдържа и хормонът пролактин - същият, който стимулира млечната секреция при родилките. Тъй като нивата му при жените са по-високи от тези при мъжете, ето го и научния отговор защо дамите плачат по-често от представителите на силния пол.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #плач
Любопитно Споделете Споделете