© Unsplash

Ново проучване, публикувано в International Psychogeriatrics, откри, че хора, които живеят до 100, са склонни да бъдат упорити, устойчиви, приспособими и позитивни.

В допълнение към упоритостта, експертите смятат, че тези хора са много адаптивни към промените, което също им помага да балансират привидно противоречиви черти, като инат и позитивност.

Анализиран е живота на 29 възрастни обитатели на италианския регион Cilento. Изследователите направили анкета сред хората и техните семейства, за да научат повече за живота им. Участниците попълнили стандартизирани въпросници и участвали в интервюта по теми като миграция, травматични събития и вярвания. По-младите възрастни описват по-възрастните си роднини като контролиращи, доминиращи и упорити.

Докато здравето им се е влошило в някои отношения, тези столетници все още са способни и интелигентни. Те показват по-голяма самоувереност и признаци на по-големи умения за вземане на решения, отколкото по-младите членове на семействата им. Повечето от възрастните хора в проучването все още са активни и работят редовно в домовете и градините си.

Има много проучвания за популациите, познати с дълголетие в Италия, Гърция, Япония, Коста Рика и Калифорния - където средно хората живеят много по-дълго от нормалното. Но повечето изследвания са насочени към генетиката, диетата и физическото здраве на тези групи. Изучаването на възрастни, които живеят дълъг и здравословен живот, може да помогне за разбирането на процеса на стареене. Също така може да даде на хората от всякаква възраст - навсякъде по света - по-добра представа за това, какви черти могат да помогнат за удължаване на живота им.

И докато няма начин да се гарантира дълъг живот, тези открития показват, че самочувствието и други личности черти могат да помогнат.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #инат #упоритост #дълголетие
Любопитно Споделете Споделете