Брадавиците са образувания на кожата вследствие на нейна реакция към вируси. Могат да бъдат не само козметичен проблем, да превърнат дори ходене в мъка - така е при "кокошия трън". Има множество причини, които могат да ви докарат брадавици. Лечението е с медикаменти, електрокоагулация, с помощта на течен азот, електричество, лазер или радиовълни. Болезнено е, а и никога няма гаранция, че те няма да се появят отново. Ето най-честите причини за появата на брадавици.

Лоша хигиена

Лошата хигиена води до натрупване на бактерии по кожата. През микроскопични пукнатини могат да навлязат микроорганизми и вируси, например тези от групата на папилома вирусите. Точно те докарват бурното нарастване на изменени клетки, деформацията на роговия слой на кожата и образуването на брадавици.

Предшестващи кожни заболявания

Някои кожни заболявания, както инфекциозни, напр. херпеси, гъбични инфекции особено при "кокошия трън", така и ендогенни - напр. псориазис, могат да изтощят съпротивиталните сили на кожната имунологична защита. Рискът се засилва и от интензивното, понякога неправилно лечение. По тази причина е необходимо да се консултирате с дерматолог.

Хиповитаминози, липса на витамин А

Недостигът на витамин А, съчетан с лоши атмосферни условия също уврежда кожата, а заедно с това я прави по-податлива на такива вирусни инфекции, благоприятстващи образуване на брадавици. Има много кремове за ръце и тяло, богати на провитамин А, каротин и други полезни съставки, които можете да прилагате като профилактика. Не е за пренебрегване и приемането на витамин А през устата.

Контакт с други засегнати

Един от най-лесните начини за предаване на брадавиците е телесният контакт с други заразени. Опасността би могла да се увеличи, ако предварително въпросните брадавици са раздразнени, правени са опити за механичното им премахване, които са абсолютно противопоказни освен извършени посредством лазер, електричество, течен азот или медикаменти.

Наследственост

Някои хора са предразположени към по-бурна реакция на кожните клетки спрямо външни дразнители, по-бърза пролиферация на видоизменени тъкани. Така при еднакви други условия те биха били изложени в по-голяма степен на образуване на брадавици. За съжаление това трудно би могло да се предскаже, преди да се развие въпросната кожна реакция.

Методи за отстраняването на брадавици

С течен азот: Отстраняване на брадавицата с помощта на течен азот, който води до дълбоко замразяване на клетките. На мястото на въздействието след няколко часа се получава пришка с прозрачно съдържание, която с времето изсъхва до коричка, а тя пада сама, без да остава белег.

Електрокоагулация: Това е метод за отстраняване на брадавиците с помощта на електрически ток. При него тъканта на образуванието се разрушава, а папилома вирусите на човека загиват. На мястото на интервенцията остава малка кора, която впоследствие пада сама.

Лазерно отстраняване: Метод на въздействие, чрез който се предизвиква изпарение на туморните клетки. Процедурата е безболезнена, а заздравяването става бързо.

Оперативен метод : Най-често се прилага, когато брадавицата се намира на достатъчно ограничено пространство от кожата. В този случай тя се отстранява заедно с кожата, след което се правят няколко козметични шева, което оставя миниатюрен белег.

Радиовълни: Този метод за отстраняването на брадавици е най-съвременният. Той е още по-бърз и ефективен в сравнение с лазерния.

Народни методи при премахване на брадавици

Мляко от смокиня: Нанасяйте върху брадавицата в продължение на няколко дни. След 2-3 седмици брадавицата изчезва.

Кори от лимон: Корите от един лимон се накисват за седмица в 1/2 чаена чаша силен оцет. С тампон, напоен в сместа, се намазват брадавиците сутрин и вечер.

Ябълков оцет: Брадавицата се маже два пъти на ден. Резултат до 1-2 седмици.

При кокоши трън: Две–три скилидки чесън се нарязват на ситно и се киснат 8 часа в оцет. Вечерта се залепя върху засегнатото място лейкопласт и се изрязва така, че кокошия трън да остане открит. Болното място се налага с накиснатия чесън и се залепя с лепенка. Престоява през нощта. Манипулацията се прави 3 пъти.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #брадавици