© Unsplash

Поддържането на зъбите изисква редовни посещения при зъболекаря. Въпреки това добрата хигиена започва у дома. Миенето на зъбите по правилен начин е важно за поддържането на здрава устна кухина. Колкото и лесно да изглежда, много малко хора мият зъбите си по правилен начин и допускат грешки, за които не подозират. Разберете какво НЕ трябва да правите, за да имате перфектната усмивка:

Не сменяте четката си за зъби редовно:

При редовна употреба (два пъти дневно седем дни в седмицата) - средният живот на една четка за зъби е около три месеца. Повредените или счупени влакна няма да почистват устата ви правилно. След няколко месеца на ежедневна употреба - бактериите и хранителните частици започват да се натрупват върху четката за зъби. Уверете се, че заменяте четката за зъби на всеки три месеца и я държите на открито, за да я предпазите от бактерии и мухъл, когато е мокра.

Не избирате правилната четка за вас:

Уверете се, че четката ви може да достигне местата, които се нуждаят от почистване в устната ви кухина. Тя може да бъде електрическа четка за зъби или ръчна. Едно от най- важните неща, които трябва да знаете е, че трябва да има меки влакна. Косъмчетата трябва да могат да се огъват, за да се достигнат и под венците. Меките четки почистват много по-ефективно, твърдите всъщност могат да унищожат зъбната структура.

Не миете зъбите си достатъчно дълго:

Времето, за което средностатистическият човек измива зъбите си е само 45 секунди. А всъщност две минути са препоръчителната продължителност на този процес. Настройте си таймер или си пуснете любимата песен и четкайте зъбите си докато тя не свърши.

Четкате зъбите си прекалено грубо:

Когато става дума за четка, тази с по-твърди влакна не е по-добре за вас. Хората смятат, че когато мият зъбите си трябва да ги четкат здраво и грубо. Като че ли не мият зъбите си, а се опитват да почистят фугите на плочките в банята. Плаката е мека и лесно се премахва, така че не е нужно да търкате като за световно. Просто заменете думата „четкане“ с „масажиране“.

Държите четката си за зъби в близост до тоалетната:

Вероятно всички сме виновни и правим тази грешка. Изследователи твърдят, че повече от половината от четките за зъби в домакинствата имат върху себе си човешки изпражнения.

Защото ако банята и тоалетната са ви в едно общо помещение, когато пуснете водата на тоалетната, съдържанието от тоалетната чиния се разпръсква във всички посоки. Да не говорим, ако има деца в къщата. Поставянето на дишащ предпазен капак на вашата четка за зъби спомага за намаляване на този проблем. Но помислете за съхранение на четката за зъби някъде другаде освен в банята - например на нощното шкафче или в аптечката.

Не почиствате езика си:

След като измиете зъбите си, почистете и езика, за да предотвратите лошия дъх и да премахнете бактериите. Има специални уреди за почистване, които отстраняват остатъчните бактерии от езика ви. Но често от опаковата страна на четките за зъби има стъргалка за езика, която също ще свърши работа. Можете и просто да използвате самата четка, но няма да е толкова ефективно.

Не използвате правилните движения:

Правилният начин за четкане на зъбите ви е в кръгове, а не назад и напред. Кръговите движения са по-ефективни при почистването на пролуките между зъбите. В интерес на истината най-добре е нагоре и надолу (от венеца към долната част на зъба и обратно), но е малко трудно и на повечето хора не им се занимава, затова просто движете четката в кръг. Четката за зъби трябва да е в контакт както със зъбите, така и с венците. Обширните назад напред движения от едната страна до другата могат да разрушат обвивката на меките тъкани между вашите зъби и венци.

Друго важно правило е да почиствате зъбите си като четката трябва да е на 45° градусов ъгъл от венците.

Миете зъбите си веднага след като сте яли:

Изчакайте 30-60 минути след хранене, за да измиете зъбите си. Почистването на зъбите веднага след хранене може да бъде вредно. През това време нивото на рН в устата ви е по-ниско от нормалното и по-киселинно, така че измиването може да бъде много дразнещо и вредно.

Миете зъбите си повече от 2 пъти на ден:

Не е нужно да почиствате зъбите си повече от два пъти на ден. Някои хора смятат, че е добре да го правят три или четири пъти на ден или след всяко хранене. Четкането повече от два пъти на ден може действително да повреди венците и да разруши емайла на зъбите ви.

Не използвате конец за зъби:

Ако не сте вече - направете си го като навик. Най-малко веднъж дневно трябва да използвате конец за зъби, за да се премахне плаката между зъбите, където вашата четка за зъби не може да достигне. Тези трудни за достигане области между вашите зъби са убежище за бактерии, живеещи измежду хранителните остатъци. Плаката, която не отстранявате чрез почистването с четки за зъби, се превръща в твърди калцирани отлагания по зъбите ви.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #зъби