© Unsplash

За производството на всички видове чай се използват листата на растението чай (Camellia sinensis), вечнозелен храст, който се отглежда в Азия и в тропическите области. Зеленият и черният чай се различават единствено по начина на обработване. За получаване на черния чай, който е най-цененият на Запад, листата се берат, оставят се да увехнат за един ден, навиват се на руло и се оставят да ферментират на влажно място. По този начин чаят става ароматен, но губи много от своите здравословни активни вещества, като катехини и полифеноли.

Листата, от които се получава зеленият чай, се обработват на пара и веднага след това се изсушават, за да се попречи на ферментацията им: резултатът е питие, което е изключително ценено на Изток, с по-деликатен вкус, малко теин и много полезни вещества.

Как се приготвя зеления чай?

  • Много зависи от вида на зеления чай и марката.
  • Предлага са опакован и насипен.
  • Обикновено производителите пишат на опаковката как е добре да го приготвите.
  • Съветваме ви да не го заливате с твърде вряла вода и ако го усетите прекалено силен и горчив (зависи от сорта какъв ще е) да го разредите с вода.

Какво количество да пиете зелен чай?

  • Може да чуете всякакви препоръки, но ако не сте пили редовно зелен чай досега, започнете с 1-2 чаши дневно.
  • Оптималното количество е 4 чаши на ден, въпреки че ако питате китайците, те ще ви кажат 10.
  • Слаб чай могат да пият всички, но силен чай не се препоръчва на малки деца, бременни и кърмещи жени, както и на хора, чувствителни към кофеин.

Има производители, които предлагат зелен чай с различни аромати – мента, ванилия, лимон и много други разновидности. Открийте своя любим вид зелен чай и започнете да го пиете редовно. Ще се убедите колко добре ви действа още след първата чаша. Уверявам ви - няма да е последната!

  • Редовното пиене на зелен чай, съчетано с хармоничния начин на живот, ще доведе до по-рядко боледуване.

Ето и някои от ползите на зеления чай:

Причина №1

Зеленият чай има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е един от най-благоприятните видове чай за отслабване, защото не влияе значително на кръвното налягане и няма изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си. Кара тялото по-бързо да изгаря мазнините и увеличава дневното изразходване на калории (с 4% според едно швейцарско изследване).


Причина №2

Зеленият чай забавя процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие. Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота.


Причина №3

Зеленият чай има освежаващо и ободряващо действие, помага при умора. Консумирането на разумно количество зелен чай, поддържа тонуса, поради съдържащия се кофеин в него. Помага при преумора и продължителна работа, изостря ума.


Причина №4

Зеленият чай предпазва зъбите от кариес. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.


Причина №5

Зеленият чай стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.


Причина №6

Зеленият чай предпазва от злокачествени тумори. Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма. Засилва имунните функции на организма и действа благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.


Причина №7

Зеленият чай съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в него, играе важна роля за правилното протичане на бременността.


Причина №8

Зеленият чай укрепва двигателната способност на организма и нервната система.


Причина №9

Зеленият чай прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечните заболявания.


Причина №10

Зеленият чай се препоръчва се на пушачи, защото помага да се изхвърлят по-бързо вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.


Причина №11

Зеленият чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.


Причина №12

Зеленият чай регулира баланса между алкалите и киселините в организма.


Причина №13

Зеленият чай поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.


Причина №14

Зеленият чай стимулира циркулирането на кръвта и енергията.


Причина №15

Зеленият чай лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.


Причина №16

Зеленият чай влияе благотворно при очни болести и засилва очите.


Причина №17

Зеленият чай помага в борбата с вирусите и предотвратява простудата.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #зелен чай