© Unsplash

Антиоксидантите помагат за борба с щетите, причинени от замърсяването, стреса и лошата диета. Свободните радикали са склонни да ускоряват процеса на стареене, когато става дума за кожата ни и точно с това антиоксидантите помагат да се борите. Въпреки че има много вещества, които могат да действат като антиоксиданти, витамините А, С и Е са сред най-известните.

Тези пет богати на антиоксиданти храни са противовъзпалителни и ще запазят кожата, ноктите и косата ви здрави и красиви.

© Unsplash

Боровинки

Боровинките са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Те помагат на кръвообращението в тялото, особено в областта на главата, което стимулира растежа на косата. Дивите боровинки са известни с това, че помагат на кожата, повредена от слънцето, ако се консумират редовно.


© Pixabay

Сладки картофи

Сладките картофи са пълни с важни хранителни вещества. Те съдържат витамини А и С и манган и това са само няколко от полезните вещества в тях. Всичко те стабилизират кръвната захар и насърчават мозъчната функция.


© Unsplash

Куркума

Главната съставка на куркумата е куркумина, който е силен антиоксидант. Паста от куркума може да помогне при акне и обриви. Куркумата има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които премахват излишната мазнина от кожата и убиват бактериите, които причиняват пъпки.

© Unsplash

Авокадо

Авокадото е пълно със здравословни мазни - омега-3 и мастни киселини. Антиоксидантите в авокадото помагат да се борят с признаците на стареене и да предотвратят възпалението на кожата. Те са с високо съдържание на витамини Е и B, които работят на клетъчно ниво, за да защитават и подсилват косата и ноктите.


© Unsplash

Тъмни, листни зеленчуци

Листни зеленчуци като спанак имат високо съдържание на фитонутриенти, които съдържат антиоксиданти и са противовъзпалителни. Витамин С в листните зеленчуци помага да се увеличи производството на колаген, което на свой ред помага за укрепване на кожата. Антиоксидантите помагат за поддържането на косата сина, което означава по-малко счупване и допълнителна защита срещу вредните слънчеви лъчи.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #антиоксиданти