© Unsplash

За повечето хора стомашните болки са редовна част от живота. Но отвъд острия, временен дискомфорт, който преживявате, има и няколко форми на коремни болки, които могат да бъдат признак за сериозен здравословен проблем и не трябва да ги пренебрегвате.

Може да е сложно да разберете, дали болката в стомаха е от тази, която ще мине сама или трябва да се обърнете към лекар.

Ето пет вида стомашни болки, които не трябва да игнорирате:Болка, която не изчезва

Всеки хроничен стомашен дискомфорт - постоянна или повтаряща се болка, която трае три месеца или повече - изисква посещение при лекар. Този вид дискомфорт включва симптоми като продължителна диария, запек, болка след хранене, чувство за пълнота след няколко хапки, подуване на корема и газове.

Тези състояния могат да бъдат причинени от всичко от синдром на раздразненото черво или лактозана непоносимост към нещо по-тежко като гастропареза, състояние, при което стомахът не се изпразва правилно.

Болка, която е придружена от гадене или повръщане

Дискомфортът в стомаха, който се появява заедно с гадене и повръщане, може да се случи по няколко причини. Това включва чревна обструкция, стомашно-чревна инфекция, възпаление, камъни в бъбреците, разкъсана киста на яйчниците, язва или дори инфаркт.

Разбира се, някои случаи на гадене се дължат на преяждане или хранително отравяне и обикновено преминават в рамките на ден-два. Трябва да отидете на лекар, ако болката не е нова, започва да се влошава, не спира или е свързана със симптоми като температура или кръв в изпражненията.

Болка или дискомфорт заедно с кръв в изпражненията

Имайте предвид, че кръвта в изпражненията не винаги е червена - тя може да бъде и черна и катранена, което често е показателно за кървене от някъде по-високо в храносмилателния тракт, като стомаха. Стомашно-чревното кървене може да дойде от редица източници, включително колит, дивертикулоза, хемороиди, кървяща язва на стомаха и стомашно-чревен рак.

Някои храни и медикаменти също могат да причинят червеникави изпражнения, така че е важно да помислите за това, което приемате и ядете. Това включват храни като боровинки, цвекло, черно женско биле и лекарства като добавки с желязо и бисмутови лекарства.

Болка, която е внезапна и интензивна

Ако страдате от силна и интензивна болка в стомаха, вероятно нещо не е наред. Тази болка може да е причинена от камъни в жлъчката или камъни в бъбреците.

Апендиксът може да е виновен, когато изпитвате остра болка. Често това ще бъде болка, която се влошава, идва внезапно или не изчезва. Тежката болка може да се дължи и на язва, панкреатит или запушване на жлъчните пътища.

Болка или дискомфорт заедно с температура

Ако имате дискомфорт в стомаха и по-висока телесна температура от обикновено, това може да означава наличие на инфекция. В такива случаи ще трябва да посетите лекар.

В крайна сметка, вие познавате тялото си по-добре от всеки друг. Ако смятате, че нещо не е наред - дори ако не сте сигурни, че е сериозно - винаги е най-добре да се консултирате с лекар.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #болки в стомаха