Почти 70% от хората имат кошмари. 30% от тях съобщават, че тези ужасяващи сънища ни събуждат поне веднъж месечно. Кошмарите често не са само стресиращи, но ви карат да се притеснявате да заспите. Всички знаем колко е важен сънят за нормалната функция на човешкото тяло.

Ако сте човек, който често сънува лоши сънища, най-вероятно ще направите всичко, което можете, за да ги накарате да спрат. Повечето хора биха направили всичко за спокоен сън, но много от тях не знаят, че най-лесният начин да се справите с кошмарите е да разберете какво са те и какво ги причинява.

Кошмарите обикновено се случват по време на REM сънят, най-дълбокият етап на сън, в който мозъкът остава активен, докато тялото е в почти пълен покой. Периодите на REM се удължават, докато нощта продължава, а кошмарите често се случват в по-дългите периоди на REM. Бъде спокойни лошите сънища не са неизбежна част от вашия REM сън.

Кошмарите се появяват в резултат на физически и психически състояния, които оказват влияние върху съня. Най-често безпокойството е това, което причинява кошмари. Големите събития в живота, за които се тревожите могат да имат голям ефект върху сънищата ви.

Лошите сънища дават представа за живота ви, но са също така много обезпокоителни и могат да причинят много стрес и притеснения. Това може само по себе си да доведе до нови кошмари. Добър начин да се справите с лоши сънища породени от притеснението е да се вгледате в себе си и да помислите как да се справите със ситуацията, която ви напряга или дали въобще трябва да се безпокоите за нея.

Тревогата и безпокойството не са единствените причинители на кошмари. Понякога те са продукт на нещата, които правите докато сте будни. В действителност лошите сънища могат да се появят въз основа на вчерашната вечеря, кога сте си легнали, взимате ли лекарства и много други неща за които дори не мислете. Различни неща влеят върху сънищата на различните личности. В допълнение към стреса и тревогата, има и редица изненадващи неща, които могат да причинят кошмари в повечето хора, ако сте запознати с тях може да ги избягвате и следователно да спите по-добре.

Въпреки че не можете да контролирате всичко, което се случва, когато спите, можете да намалите навиците, които правят кошмарите по-вероятни. Ето пет изненадващи неща, които причиняват кошмари.

Ядене преди лягане

Храненето преди лягане може да увеличи вероятността от лоши сънища. Леката закуска преди лягане може да увеличи метаболизма ви, което кара мозъка да стане по-активен и може да доведе до кошмари.

Изследване на Университета в Монреал, открива връзка между яденето преди лягане и кошмарите. В своето проучване те са установили, че 9,5% от участниците в проучването съобщават връзка между късното ядене и кошмари.

Алкохол преди сън

С алкохол във вашата система е по-вероятно да имате интензивни, колоритни сънища и кошмари. Пиенето на алкохол преди лягане не само ви кара да спите по-зле, но и увеличава съотношението на REM сън към дълбок сън, умножавайки шанса да имате лоши сънища. Не е необичайно за хората, които са алкохолици или консумират голяно количество алкохол всеки ден да сънуват повече кошмари от нормалното.

Нередовен сън

Хората, които си лягат по различно време всеки ден са по-податливи на кошмари. Това се дължи на факта, че мозъкът е по-активен през нощта, като по този начин е възможно да има повече кошмари. За най-добър сън си лягайте по едно и също време всеки ден.

Спане по гръб

Позата в която спите също може да има влияние върху сънят ви. Хората, които спят по гръб по-често страдат от кошмари. Когато спите по гръб сте по-податливи на смущения в дихателните пътища, което може да доведе до затруднено дишане. Ако сте в REM фазата на сънят, тази липса на въздух може да предизвика кошмар, в който се давите или задушавате.

Заспиване с включен телевизор

Заспиването с телевизора е най-често срещаният виновник, когато става въпрос за кошмари. Когато телевизорът е включен, докато спите, езиковите центрове на мозъка ви остават активирани. Това кара мозъка да вземе информацията от телевизора и да я превръща в кошмари.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сън #сънища #кошмари