© Unsplash

Сладките картофи са с продълговата форма и леко заострени краища. Кожата им може да е в най-различни цветове - бяло, жълто, оранжево, червено и мораво, а вътрешността е бяла, жълта или оранжева.

Сладките картофи са сред най-полезните кореноплодни зеленчуци богати на хранителни вещества. Те са съставени главно от въглехидрати. Повечето от въглехидратите са нишесте и фибри. Те имат и сравнително ниско съдържание на протеин. Сладките картофи са отличен източник на витамин А, витамин В5, витамин В6, тиамин, ниацин, рибофлавин и каротиноиди.

Сладките картофи са универсални и могат да се приготвят както в сладки, така и в солени ястия, Те могат да се ползват с или без кожата и могат да бъдат печени, варени, пържени, задушени или приготвени на тиган. Естествената им сладост се съчетава добре с много различни видове подправки. Приготвянето на сладки картофи с малко мазнини - като кокосово масло, зехтин или авокадо - може да помогне за повишаване на абсорбцията на бета-каротина.

Сладките картофи имат много и различни ползи за здравето. Ето 5 изненадващи ползи за здравето на сладките картофи:Помагат за здравето на червата

Сладките картофи съдържат фибри и антиоксиданти, които насърчават растежа на добрите чревни бактерии и допринасят за здравето на червата.

Някои разтворими и неразтворими фибри също могат да се ферментират от бактериите в дебелото черво, създавайки съединения, наречени късоверижни мастни киселини, които захранват клетките на чревната лигавица и ги поддържат здрави. Антиоксидантите в сладките картофи също могат да осигурят ползи за червата.


Помагат за регулиране на кръвното налягане

Сладките картофи са с високо съдържани на калий. Калият помага за изхвърлянето на излишния натрий и течности от тялото, което понижава кръвното налягане и намалява напрежението върху сърцето. Калият също помага за регулиране на сърдечния ритъм и мускулните контракции.


Помагат за намаляване на стреса

Сладките картофи съдържат сложни въглехидрати, които от своя страна способстват за отделянето на хормона серотонин в мозъка. А това поражда приятни чувства, което довежда до намаляването на стреса.


© Unsplash

Полезни са за очите

Сладките картофи са невероятно богати на бета-каротин – веществото, което е отговорно за ярко оранжевия цвят на зеленчука. Бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото, а това е витаминът важен за зрението. Изследвания показват, че антоцианините, които те предоставят, могат да предпазят очните клетки от увреждане, което може да е от значение за цялостното здраве на очите.


Подобряват състоянието на кожата и растежа на косата

Витамин А в сладките картофи може да помогне за предпазване от вредното въздействие на слънчевите лъчи, сочат проучвания. Витамините С и Е пък са добре известни със своите ползи в козметиката за лице. Бататите подобряват състоянието на кожата и растежа на косата.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сладки картофи