© Unsplash

  1. Целуването освобождава хормони, които ви карат да чувствате добре.
  2. Целувката активира системата за възнаграждение на мозъка, освобождавайки невротрансмитери като окситоцин, "хормона на любовта“ и вазопресин, който помага за създаването на връзка между майките с бебета им и романтични партньори един към друг. Тя също така освобождава ендогенни опиоиди, допамин и други полезни неврохормони, за да запази настроението балансирано.

  3. Целуването ви прави по-бдителни.
  4. Целувките често стимулират отделянето на адреналин и норадреналин. Не само че тези химикали ви карат да се чувствате развълнувани като увеличаването на сърдечната честота, те ви правят и по-бдителни, тъй като тялото ви се подготвя за действие.

  5. Целуването може да намали нивата на стреса
  6. Според теорията за обмена на привързаност, както се споменава в проучване от 2009 г. в Western Journal of Communication, физическият обмен на обич, включително целувките, "играе роля на буфер срещу физиологичните ефекти на стреса". Изследователите открили, че изразената привързаност, за която целувките са отличен пример, е пряко свързана с понижаване на хормона на стреса кортизол през целия ден. Чрез намаляване на хормоните на стреса, тялото ви може по-добре да се съсредоточи върху лечението на всички физиологични процеси, които се влошават от стреса, и спомагат за по-положителното психично здраве и поведение.

  7. Целуването може да подпомогне имунитета
  8. Когато целувате някого по устните, обменяте бактерии. Това може да ви накара да се разболеете или да ви помогне да повишите имунитета си, като ви изложи на нови микроби, които укрепват способността на имунната система да се бори с тези бактерии. Проучване от 2014 г. в списание Microbiome установи, че двойките, които често се целуват, са по-склонни да споделят една и съща микробиота в слюнката и по повърхността на езика. Колко често? Най-малко девет пъти на ден.

  9. Целуването може да ви помогне да ходите по-рядко на зъболекар
  10. Целуването стимулира слюнчените жлези да произвеждат слюнка, течността, която овлажнява устата, за да направи по-лесното преглъщане. Слюнката също помага за отстраняването на частици, причиняващи кариеси, които се залепват във вашите зъби след хранене.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #целувка #любов #ползи за здравето