Ако не спите, дори и само за една нощ, може сериозно да се объркате вашето психично здраве и когнитивна функция.

Включването на дейности за грижа за себе си в ежедневието си, които насърчава релаксацията, както и чувството за спокойствие и лекота, може да бъдат много ценно - особено ако се борите с проблеми със сънят.

Ако имате нужда от качествен сън, тук са 5 съвети и трикове, които ще ви помогнат да заспите.

Четете

Проучванията показват, че четенето намалява стреса (което ви помага да заспите) и ви кара да се отдръпнете от суровата светлина на телефона си, което го прави перфектна дейност преди сън, ако имате проблеми със съня.

Упражнявайте се сутрин, а не вечер

Упражненията могат да оставят телесна ви температура повишени с часове след него, което може да затрудни съня. Всъщност, изследванията показват, че упражняването сутрин може да бъде изключително ефективен за по-добър сън.

Слушайте музика

Слушането на музика преди лягане може да подобри качеството и количеството на съня при хора с нарушения на съня само за няколко седмици. Ниските мелодии, които в идеалния случай падат между 60 и 80 удара в минута са препоръчителни.

Яжте вечеря, пълна с триптофан и серотонин

Сертонинът е един от най-важните мозъчни химикали или невротрансмитери за регулиране на цикъла на съня. Включването на храни във вашата диета, които съдържат серотонин или триптофан - аминокиселината, която служи като градивен елемент за серотонин - може да ви помогне да спите по-добре.

Вземете топла баня или душ

Когато се накисвате в гореща вана, температурата ви се покачва и бързият период на охлаждане веднага след това ви отпуска и приспива. Проучванията показват, че ако планирате да излезете от душ или вана около час и половина, преди да си легнете, ще получите най-много ползи и ще заспите дълбоко.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сън