Бананите са отличен източник на калий и добър източник на витамин В6, фибри и въглехидрати. Калият помага за поддържане на нивата на течности в тялото и регулира движението на хранителни вещества и отвъдните продукти в и извън клетките. Един банан със среден размер съдържа 422 милиграма калий. Бананите също могат да бъдат добър начин за набавяне на магнезий и витамини С. Банан със среден размер има около 105 калории.

Бананите са с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да осигурят защита от свободните радикали, с които влизаме в контакт всеки ден. Те съдържат няколко вида мощни антиоксиданти, включително допамин и катехин. Тези антиоксиданти са свързани с много ползи за здравето, като например намален риск от сърдечни заболявания и дегенеративни заболявания.

Тъй като имат по-ниско съдържание на вода от повечето плодове, бананите обикновено имат повече калории, както и по-високо съдържание на захар в сравнение с други не-тропични плодове. Въглехидратите в зелените, неузрели банани се състоят предимно от нишесте, но когато бананите узряват, нишестето се превръща в захар (глюкоза, фруктоза и захароза).

Бананите са популярен плод, който съдържа много основни хранителни вещества, които помагат човек да е здрав. Ето 5 ползи за здравето от бананите.Бананите регулират нивата на кръвна захар

Бананите могат да помогнат за регулирането нивата на кръвната захар след хранене и могат да намалят апетита, като забавят изпразването на стомаха. Бананите имат ниско до средно ниво на гликемичния индекс (което е мярка за това колко бързо храните повишават нивата на кръвната захар). Това означава, че бананите не причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар при здравите хора.

Бананите са богати на пектин, а неузрелите банани съдържат устойчиво нишесте. Както пектинът, така и устойчивото нишесте могат да регулират нивата на кръвната захар след хранене и да намалят апетита.


Бананите подпомогнат здравето на сърцето

Бананите са отличен източник на калий, минерал, който е от съществено значение за здравето на сърцето. Диета, богата на калий, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Освен това плодът съдържа прилично количество магнезий, който също е важен за здравето на сърцето. Те също съдържат фибри, фолати и антиоксиданти, като витамин С, които също поддържат сърцето здраво.


Бананите помагат при отслабването

Бананите могат да ви помогнат да отслабнете, тъй като са с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на хранителни вещества и фибри. Средният банан има малко над 100 калории и освен това е много питателен и засищат. Яденето на повече фибри от зеленчуци и плодове като банани многократно е свързано с по-ниско телесно тегло и загуба на тегло. В зависимост от зрялостта бананите съдържат голямо количество устойчиво нишесте или пектин. И двете могат да намалят апетита и да ви помогнат да сте сипи по-дълго.

Съдържанието на фибри в бананите може да насърчи загубата на тегло чрез увеличаване на усещането за пълнота и намаляване на апетита. Високото съдържание на въглехидрати в бананите обаче ги прави неподходящи за диети с ниско съдържание на въглехидрати.


Бананите подобряват здравето на бъбреците

Калият е от съществено значение за контрола на кръвното налягане и за правилната функция на бъбреците, заради това бананите може да са особено полезни за поддържането на здрави бъбреци. Яденето на банан няколко пъти седмично може да намали риска от бъбречни заболявания с до 50%.


Бананите могат да предотвратят левкемията

Лабораторните изследвания предполагат, че лектинът, протеин, който се среща в бананите, може да помогне за предотвратяване на растежа на левкемични клетки. Лектинът действа като антиоксидант. Антиоксидантите помагат на тялото да премахва молекули, известни като свободни радикали. Ако се натрупа твърде много свободни радикали, може да възникне увреждане на клетките, което може да доведе до рак.

През 2004 г. изследователите отбелязват, че децата, които консумират банани, портокалов сок или и двете, изглежда имат по-малък риск от развитие на левкемия. Авторите на проучването предполагат, че това може да се дължи на съдържанието на витамин С, тъй като то също има антиоксидантни свойства.


Бананите нямат известни отрицателни ефекти върху здравето, но могат да причинят алергични реакции при някои хора, които имат алергия към латекс.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #банан