Карамфилът произлиза от вид тропическо вечнозелено дърво, родом от Индонезия и се използват от векове в много различни видове кухни.

Продава се цял или смлян. Карамфилът е универсална подправка, която може да се използва в много ястия. В допълнение към сладкия си ароматен вкус, карамфилът е известен с мощните си лечебни свойства, включително поддържането на кръвната захар под контрол и спомагането за блокирането на растежа на бактерии. Той също е важна съставка в Аюрведа и традиционната китайска медицина, благодарение на многото си способности за облекчаване на болка.

Карамфилът съдържа фибри, витамини и минерали. Два грама смлян карамфил съдържа 30% от дневната доза манган, който е основен минерал за поддържане на мозъчната функция и за изграждането на здрави кости. Подправката съдържа и малки количества калций, магнезий и витамин Е. Карамфилът съдържа и витамин С, който може да помогне за укрепване на имунната ви система и витамин К, който е важно хранително вещество за съсирването на кръвта.

Освен че съдържа няколко важни витамини и минерали, карамфилът е богат и на антиоксиданти. Подправката също съдържа съединение, наречено евгенол, за което е доказано, че действа като естествен антиоксидант. Антиоксидантите са съединения, които намаляват оксидативния стрес. Включването на карамфил в диетата ви, заедно с други храни, богати на антиоксиданти, може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве.

Ето 5 от най-впечатляващите ползи за здравето на карамфил.

Може да предпази от рак

Някои изследвания показват, че съединенията, съдържани в карамфила, могат да помогнат да помогнат като потискат раковите клетки. Изследвания в епруветки откриват, че екстрактът от карамфил спомага за спирането на растежа на туморите и насърчава клетъчна смърт в раковите клетки. Установено е и, че евгенолът в карамфил има и противоракови свойства. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти при хората.


Има антибактериални свойства

Доказано е, че карамфилът има антимикробни свойства, което означава, че може да помогне за спиране на растежа на микроорганизми като бактериите. В едно проучване е открито, че изплакването с вода за уста, съдържаща карамфил, босилек и масло от чаено дърво помага в борбата с плаката и бактериите в устата. Едно проучване показва, че етеричното масло от карамфил е ефективно при унищожаване на три често срещани вида бактерии, включително E. coli.


Може да подобри здравето на черния дроб

Проучванията показват, че полезните съединения в карамфил могат да помогнат за укрепване на здравето на черния дроб. Съединението евгенол може да бъде особено полезно за черния дроб. Проучване при животни показа, че евгенолът помага за обръщане признаците на цироза на черния дроб или белези на черния дроб. Високо съдържание на антиоксиданти в карамфилите, също може да помогне за предотвратяване на чернодробни заболявания поради способността на антиоксиданти да спомагат за намаляване на оксидативния стрес.


Може да поддържа нивата на кръвната захар под контрол

Един лесен начин да държите кръвната си захар под контрол е да добави карамфил към диетата си. Изследванията в епруветки и животни показват, че съединенията в карамфил могат да помогнат за насърчаване на производството на инсулин и понижаване на кръвната захар. В комбинация с балансирана диета карамфилът може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол.


Може да подобри здравето на костите

Карамфилът е известен със своите противовъзпалителни свойства. Доказано е, че някои от съединенията в карамфила помагат за запазване на костната маса при изследвания върху животни. Карамфилът също е богат на манган. Манганът е минерал, който участва в образуването на костите и е изключително важен за здравето на костите.


Карамфилът още може да помогне още за облекчаването на гаденето и лечението на настинки. Той може да помогне за облекчаване на болката, свързана с главоболие, артритно възпаление и зъбобол. Карамфилът може да се използва и като част от локално обезболяващо средство.

Карамфилът е вкусен и може да осигури много важни ползи за здравето. Лесно можете да го включите в много ястия. Можете също да си направите чай от цял карамфил.


Хората с нарушения в кървенето или които приемат лекарства за разреждане на кръвта трябва да бъдат внимателни, когато консумират продукти с карамфил. Маслото от карамфил може да увеличи риска от необичайно кървене. Карамфилът също може да има отрицателно взаимодействия с някои лекарства.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #карамфил #ползи за здравето