Краставиците са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на вода и няколко важни витамини и минерали. Яденето на краставиците с обелката осигурява максималното количество хранителни вещества.

Една необелена, сурова краставица от 300 грама съдържа следното:

  • Калории: 45
  • Мазнина: 0 грама
  • Въглехидрати: 11 грама
  • Протеин: 2 грама
  • Фибри: 2 грама
  • Витамин С: 14% от Препоръчителния дневен прием (ПДП)
  • Витамин К: 62% от ПДП
  • Магнезий: 10% от ПДП
  • Калий: 13% от ПДП
  • Манган: 12% от ПДП

Краставиците са освежаващи, питателни и невероятно допълнение към всяка диета. Яденето на краставиците може да доведе до много потенциални ползи за здравето, включително загуба на тегло, балансирана хидратация, храносмилателна регулярност и ниски нива на кръвната захар.

cleardot.gifЕто 5 ползи за здравето от краставиците:

Краставиците съдържат антиоксиданти

Краставиците съдържат антиоксиданти, включително флавоноиди и танини, които предотвратяват натрупването на вредни свободни радикали и могат да намалят риска от хронични заболявания.

Краставиците подпомагат хидратацията

Правилната хидратация може да се отрази всичко от физическа издръжливост на метаболизма. Получавате по-голямата част от нужните ви течности като пиете водата или други течности, но някои хора си набавят до 40% от общия си прием на вода от храната. Тъй като краставиците са съставени от около 96% вода, те са особено ефективни при подпомагането на хидратацията и могат да ви помогнат да задоволите ежедневните си нужди от течности.

Краставиците могат да помогнат при отслабването

Краставиците могат потенциално да ви помогнат да отслабнете по няколко различни начина. На първо място, те са с ниско съдържание на калории. Това означава, че можете да ядете много краставици, без да се притеснявате. Освен това, високото съдържание на вода в краставиците също може да помогне и за отслабване. Краставиците могат да добавят свежест и вкус към салати, сандвичи и гарнитури и могат да се използват като заместител на алтернативите с по-високи калории.
Краставиците могат да понижат кръвната захар

Изследвания с епруветки и животни показват, че краставицата може да помогне за понижаване на кръвната захар и предотвратяване на свързаните с диабета усложнения.

Краставиците могат да помогнат при стомашни проблеми.

Яденето на краставици може да помогне за поддържането на редовни движения на червата. Краставиците съдържат добро количество фибри и вода, като и двете могат да помогнат за предотвратяване на запек и увеличаване на редовността.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #краставици