© Unsplash

Пресните ягоди са с много високо съдържание на вода, така че общото им съдържание на въглехидрати е много ниско. Те съдържат само незначителни количества мазнини и протеини. Въглехидратите в ягодите се състоят главно от фибри и прости захари. Те имат сравнително нисък гликемичен индекс и не причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар.

Ягодите са добър източник на витамин С, манган, фолат (витамин В9) и калий. Те съдържат малки количества от няколко други витамини и минерали. Те също съдържат големи количества полезни растителни съединения и антиоксиданти, като пеларгонидин, елагова киселина, елагитанини и процианидини.

Похапването на ягоди води до намаляване на риска от много хронични заболявания. Ето 5 ползи за здравето от ягодите:Ягодите предотвратяват сърдечни заболявания

Ягодите могат да имат превантивен ефект срещу сърдечни заболявания поради високото си съдържание на полифенол. Полифенолите са растителни съединения, които са полезни за организма. Флавоноидният кверцетин, който също присъства в ягодите, е естествено противовъзпалително средство, което намалява риска от атеросклероза. Съдържанието на фибри и калий в ягодите, също подпомага здравето на сърцето.


Ягодите подпомагат за протичането на здрава бременност

Една от най-често препоръчваните добавки за бременни жени е фолат или фолиева киселина, която е от съществено значение за развитието на бебето. Ягодите са чудесен естествен източник на това хранително вещество - една чаша пресни плодове съдържа около 40 микрограма фолат.


Ягодите намаляват възпалението

Възпалението може да причини редица проблеми в тялото - хроничното възпаление дори е свързано със сериозни състояния като инсулт, инфаркт и рак. Поради високото си съдържание на антиоксиданти ягодите имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за подобряване на цялостното здраве.


Ягодите регулират кръвната захар

Ягодите имат по-нисък гликемичен индекс от другите плодове, което ги прави полезни за регулирането на нивата на кръвната захар. Проучванията дори показват, че яденето на ягоди всеки ден може да намали усложненията, свързани с диабета.


Ягодите могат да предпазят от рак

Витамин С е един от антиоксидантите, който помогна за профилактика срещу рака. Фитохимикалът елагова киселина намираща се и в ягодите също може да повлияе на различни видове заболявания. Доказано е, че елаговата киселина има антиракови свойства като потиска растежа на раковите клетки. Ягодите съдържат също антиоксидантите лутеин и зеатанцини. Антиоксидантите са почистващи вещества към свободните радикали и неутрализират потенциално отрицателния ефект, който те могат да имат върху клетките.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Ягоди #ползи за здравето