© Unsplash

Когато става дума за сън, може ли да прекалите? Вярно е, че добрият сън е от съществено значение за здравето, но прекаленото много сън е свързано с редица медицински проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания и повишен риск от смърт.

Спите твърде много ако прекарвате в леглото средно повече от десет часа на нощ. Прекаленото много сън обикновено е причинен или от заболявания, които изискват повече сън, или от лошото качество на съня. Трябва да се отбележи, че други два други фактора са депресията и ниският социално-икономически статус. Те са силно свързани с прекаленото много сън.

Количеството сън, от което се нуждаете, варира значително през живота ви. То зависи от възрастта и нивото ви на активност, както и от общите ви навици и начина ви на живот. Въпреки че нуждата от сън се различават при различните хора, експертите обикновено препоръчват възрастните да спят между седем и девет часа на нощ.

Подобно на недоспиването, прекаленото много сън разваля нашия естествен циркаден ритъм, принуждавайки тялото ви да работи по-усилено, за да компенсират това, което се усеща като промяна във времето. То може да бъде симптом на по-голям здравен проблем, като сънна апнея, нарколепсия или хиперсомния. То също е признак на тревожност и / или депресия, и ако се чувствате особено слаби и летаргични докато редовно спите повече от осем часа, това може да бъде причина за безпокойство.

Спите ли прекалено много? Ето 5 знака, който ще ви помогнат да прецените.


Събуждате се уморени

Адекватният сън трябва да ви кара да се чувствате свежи на сутринта, но ако редовно се събуждате изтощени след осем часа сън, вероятно прекалявате. Според Wired: “Когато спите твърде много, обърквате биологичният си часовник и той започва да разказва на клетките различна история от това, което всъщност изпитват, предизвиквайки чувство на умора. Може да станете от леглото в 11 часа сутринта, но вашите клетки започнаха да използват енергийния си цикъл в седем.”


Чувствате се уморени през целия ден

Ако спите твърде много, не се чувствате уморени само сутрин. По-скоро прекарвате целият си ден като в мъгла от умора. Ако все още жадувате да спите след над осем часа сън всяка нощ, трябва да помислите за навиците ви около съня. Усещането за умора през деня след повече от десет часа сън може да сочи към заболяване, като синдром на неспокойните крака или сънна апнея.


Боли ви главата

Някои експерти казват, че прекаленото много сън може да наруши равновесието на невротрансмитерите в мозъка, което може да намали нивата на серотонин и да причини главоболие (или, още по-лошо, мигрена.) Главоболието също може да се дължи на факта, че сте прекарали прекалено много време легнали.


Всичко ви боли

Някои проучвания са открили връзка между прекаленото много сън и болката и възпалението. В някои случаи спането твърде дълго може да причини болка, особено в гърба или шията, просто защото прекарването на цялото това време в една позиция не е полезно за вас в дългосрочен план. Някои учени са открили, че хората, които спят повече от девет часа на нощ, имат повишени нива на цитокини, клетки, произведени предимно от имунната система, които спомагат за регулирането на възпалителния отговор на тялото. Хроничното възпаление може да ви накара да се разболеете и дори да причини някои видове рак, астма и артрит.


Забравяте

Основен признак, че спите прекалено много, е че мозъкът ви не работи на пълни обороти. Учените са открили, че прекаленото сън може всъщност да състари когнитивните способности на мозъка с две години и дори повече при по-възрастните хора. Лошият сън без значение колко часа сте били в леглото, може да ви накара да се чувствате не много концентрирани на следващия ден.Независимо от причината за прекаленото много сън, практикуването на добра хигиена на съня ще ви помогне да извлечете полза от здрави седем до осем часа сън всяка нощ. Експертите препоръчват поддържане на едно и също време за лягане и време за ставане всеки ден. Те също така препоръчват избягване на кофеин и алкохол преди лягане. Редовното упражняване и превръщането на спалнята ви в комфортна среда, благоприятна за сън, ще ви помогне да получите необходимото количество сън.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сън