Изтощителното главоболие е само един от симптомите на мигрената. Други често срещани симптоми са гадене, замайване, умора, чувствителност към светлина и звук и дори временна слепота. Симптомите и причините за мигрена изглеждат различни при различните пациенти, а учените едва сега започват да разбират какво точно е това състояние и как да го лекуват.

Ето някои от най-интересните факти за мигрената.

 1. Тя е третата най-разпространена болест в света.
 2. Мигрената засяга 14.7% от населението, или един от седем души, по целия свят. Хроничната мигрена е по-рядка, засягаща около 2% от световното население.

 3. Среща се по-често при жените
 4. От милиард души на Земята, страдащите от мигрена три четвърти са жени. Медицинските експерти подозират, че това е свързано с цикличния характер на женските хормони.

 5. Може да бъде наследствена
 6. 80 до 90% от страдащите от мигрени съобщават, че имат поне един член на семейството, който също страда от тях. Ако един от родителите страда от мигрени, има 50 процента шанс детето им да ги наследи - и този риск се покачва до 75 процента, когато и двамата родители имат това състояние.

 7. Причините за нея варират значително
 8. Причините варират от пациент на пациент и често идват от неочаквани източници, които нямат връзка помежду си. Стресът, прекаленото много или твърде малко сън, дехидратацията, алкохолът и кофеинът са някои от най-често срещаните причини. Някои хора получават мигрена, след като ядат определени храни, а други са чувствителни към промените в метеорологичните условия.

 9. Симптомите могат да включват временна слепота
 10. Ретината мигрена е ограничена до едно око. Симптомите варират от виждането на малки светлини до частична или пълна загуба на зрение. Почти винаги засяга едно и също око и човекът обикновено възвръща зрението си след 10 до 20 минути.

 11. Симптомите могат да включват загуба на функцията на крайниците.
 12. Един от най-редките и страшни подвидове на мигрената е хемиплегична мигрена. Хората с този вариант могат да изпитват слабост, скованост, изтръпване или загуба на двигателна функция в части от на тялото, включително ръцете, краката или лицето. Въпреки че усещанията обикновено се разсейват в рамките на 24 часа, те могат да продължат от един час до няколко дни.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #главоболие #мигрена #мигрени