Няма съмнение, че Мерилин Монро е легенда. Тя е секс-символ от минали времена, който все още се почита днес. Тя е била очарователна, интригуваща и много сложна жена. Външност на Монро я нарежда сред най-популярните секссимволи на 1950-те години, а ранната ѝ и загадъчна смърт я превръща в попикона. Ето 6 интересни факта за Мерилин Монро: 1. “Монро” е моминското име на майка и
 2. Мерилин Монро избра новото си фамилно име, защото е моминско име на майка и. В своята автобиография, Монро казва, че й е казано, че е свързана по някакъв начин с президента Джеймс Монро, но не са открити никакви доказателства в подкрепа на това. "Мерилин" идва от важна клечка в студио, който смята, че тя прилича на Мерилин Милър, актриса, която почина на 37-годишна възраст (Монро е на 36 години, когато тя почива).

 3. Мерилин Монро си падала по интелектуалци
 4. Нейният брак с писателя Артър Милър вероятно ви показва това, но има още доказателства. Някога Монро била съквартирант с актрисата Шели Уинтърс, която каза, че са направили списък с мъже, с които искат да спят, само за забавление. "Нямаше никой под 50-годишна възраст", по-късно съобщава Уинтърс. “Така и не успях да я питам, преди да умре колко от списъка й е постигнала, но в списъка й беше Алберт Айнщайн, а след смъртта й забелязах, че на бялото й пиано има негова снимка в сребърна рамка.”

 5. Мерилин Монро обичала да чете
 6. Библиотеката на Монро е изключително впечатляваща. По време на смъртта си тя притежава над 400 тома, включително няколко първи издания. От хилядите и снимки тя особено предпочитала тези, които я показвали, че чете. Когато един режисьор веднъж я намерил да чете Райнер Мария Рилке, той я пита как я е избрала. “В нощи, когато нямам какво друго да правя, отивам в книжарницата на Пикуик на булевард Холивуд", казала му тя. “Аз просото отварям книги на случаен принцип - или когато стигна до страница или абзац, който харесвам, купувам тази книга.” 7. Мерилин Монро помогнала на Ела Фицджералд да пее в клуб “Мокабо”
 8. Говори се, че на Ела Фицджералд първоначално и било отказано поради расата и, но според един биограф, цветът на кожата не е била пречка за собственика на нощния клуб Чарли Морисън; Аарта Кит и Дороти Дандридж вече били пели там. Проблемът бил, че Морисън вярвал, че Фицджералд не е достатъчно ефектна за неговите клиенти. Огромен фен на Фицджералд, Монро обещала да е в първия ред всяка вечер, ако Морисън позволи на Фицджералд да пее, гарантирайки огромно количество медийно внимание за клуба. Той се съгласява, а Монро остава вярна на думата си. "След това никога повече не трябваше да свиря в малък джаз клуб", казва Фицджералд. “Тя беше необичайна жена - малко преди времето и. И тя не го знаеше.”

 9. Мерилин Монро трудно помнела репликите си
 10. "Шегата беше, че тя не можеше да се свърже две изречения," казва Дон Мъри, актьор, който участва с Монро в филма "Автобусната спирка" от 1956 година. Макар че някои смятат, че е липса на професионализъм, други - включително Мъри - вярват, че това се случвало заради притеснения. "За някой, когото камерата обичаше, тя все още се ужасяваше да е пред камерата и се обриваше по цялото тяло."

 11. Първият и брак е уреден
 12. Норма Джин Бейкър не познава баща си, а майка й е в психиатрично заведение. 15-годишният Бейкър е живеела с приятелката на семейството Грейс Годард, но те решили да се преместят в Западна Вирджиния и не можели да вземат Бейкър. Освен ако не се омъжила, тинейджърката щяла да бъде върната обратно в сиропиталището. Затова те се обърнали към 20-годишния Джеймс Доухъри в съседство и предложили брак. "Мислех, че е ужасно млада", казва по-късно той, но "говорихме и се спогодихме.” Брака им трае само 18 дни, след като тя навършва 16 години.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Мерилин Монро #интересни факти
Любопитно Споделете Споделете