© Unsplash

Прасковите са с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Също така съдържат полезни растителни съединения като антиоксиданти, които могат да предпазят тялото ви от стареене и болести. Прасковите съдържат магнезий, фосфор, желязо и някои витамини от група В.

Те могат да се консумират самостоятелно или да се добавят към различни ястия. Нещо повече, прасковите могат да предложат множество ползи за здравето, включително подобрено храносмилане, по-гладка кожа и облекчаване на алергиите. Прасковите също са свързани с понижаване на риск от някои видове рак и могат да повишат имунитета, да предпазят от токсини и да свалят нивата на кръвната захар.

Прасковите се предлагат в широка гама от сортове – от бели, жълти до червени. Белите праскови са по-сладки, докато жълтите са по-кисели. Най-добре е да купувате пресни праскови, които не са презрели. Можете да разберете, че прасковата е узряла и готов за ядене, когато натиснете плодът и усетите, че леко подава.

Прасковите продължават да зреят след като са отбрани. Така че, ако вашите праскови са прекалено твърди, просто ги оставете на плота за един до три дни. Зрелите праскови траят около една седмица при стайна температура. Ако не планирате да ги ядете в този срок, най-добре е да ги съхранявате в хладилника.

Зрелите праскови, също така могат да бъдат замразявани, но е важно първо да ги нарежете и да ги поръсите с малко лимонов сок, за да избегнете покафеняване.

Пресни праскови са най-хранителни, последвани от замразените и след това консервирани. Имайте предвид, че консервираните праскови съдържат по-малко антиоксиданти, отколкото пресните или замразените праскови, а за по-здравословен избор, опитайте се да изберете сорт във вода, а не в сироп.

Ето 6 изненадващи ползи за здравето от прасковите.


Прасковите подпомагат храносмилането

Прасковите могат да допринесат за по-добро храносмилане. Те съдържат фибри, които са виновниците за добро храносмилане и по-малък риск от чревни нарушения. Един средно голям плод осигурява около 2 грама фибри - половината от които са разтворими фибри, докато другата половина са неразтворими. Неразтворимите фибри подпомагат преминаването на храната през червата, намалявайки вероятността от запек. Разтворимите фибри осигуряват храна за полезните бактерии в червата.


Прасковите подобрят здравето на сърцето

Прасковите могат да понижат рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високото кръвно налягане и високите нива на холестерол. Изследванията показват, че прасковите могат да намалят общия и „лошия” LDL холестерол, както и кръвното налягане и триглицеридите. Изследвания върху затлъстели плъхове също погазват, че сокът от праскова може да понижи нивата на хормона на ангиотензин II, който повишава кръвното налягане. Въпреки че тези ефекти изглеждат обещаващи, са необходими повече изследвания, за да се потвърдят при хората.


Прасковите защитават кожата

Прасковите притежават защитни ефекти, които помагат за поддържане на кожата ви здрава. Изследванията показват, че съединенията, открити в прасковите, могат да подобрят способността на кожата да задържа влажност, като по този начин подобрява структурата на кожата. Също така прасковите приложени директно върху кожата, могат да помогнат за предотвратяване на UV щетите от слънцето.


© Unsplash

Прасковите могат да предотвратят някои видове рак

Както повечето плодове, прасковите осигуряват полезни растителни съединения, които могат да предложат известна защита срещу различни видове рак. По-специално прасковите са богати на каротеноиди и кафеена киселина - два вида антиоксиданти, за които е установено, че имат противоракови свойства. Да не говорим, че прасковите са пълни с полифеноли - категория антиоксиданти, за които се смята, че намаляват растежа и ограничават разпространението на раковите клетки в направените изследвания. Възможно е полифенолите от праскова да имат и способността да убиват ракови клетки, без да причиняват увреждане на здравите.


Прасковите могат да намалят симптомите при алергии

Прасковите могат да намалят алергичните симптоми. Когато тялото ви е изложено на алерген, то освобождава хистамини, химикали направени от имунната ви система, за да помогне на тялото ви, да се отърве от алергена. Хистамините са част от защитната система на тялото и предизвикват алергични симптоми като кихане, сърбеж или кашлица. Изследванията показват, че прасковите могат да помогнат за намаляване на симптомите на алергията, като предотвратяват отделянето на хистамини в кръвта. Необходими са обаче повече проучвания - особено върху хора.


Прасковите могат да засилят имунитета

Прасковите са богати на имунно-стимулиращи хранителни вещества и антиоксиданти. Изследванията показват, че те също могат да се борят с определени видове бактерии.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #ползи за здравето #Праскови