© Unsplash

Тези хранителните вещества са “основни”, защото тялото ви не може да ги синтезира, но са необходими за правилното функциониране на организма.

Основно хранително вещество е вещество, което организмът не може да синтезира сам или не в достатъчно количество и трябва да бъде набавено от храната. Тези хранителни вещества са необходими за правилното функциониране на организма. Шестте основни хранителни вещества включват въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и вода.

Тези шест основни хранителни вещества играят уникални фундаментални и често припокриващи се роли в здравето и благосъстоянието на човешкото тяло.

© Unsplash


Протеин

Протеинът или по-точно, 20-те аминокиселини, които вашето тяло произвежда от протеини - осигурява на тялото градивни елементи за мускулите, костите, кожата, косата и много повече.

Девет от 20-те аминокиселини, известни като основни аминокиселини, трябва да бъдат осигурени в диетата, тъй като не могат да бъдат синтезирани в тялото. Имате нужда от различни аминокиселини, за да функционира тялото ви правилно.

Протеинът помага за изграждането на хормони, ензими и антитела. ДНК-то и важни антиоксиданти като глутатион изискват протеин. Всъщност всяка клетка в тялото ви съдържа и се нуждае от протеин.

През вашето тяло преминава през 300 - 400 грама протеин дневно, но това не означава, че имате нужда от толкова много, тъй като тялото може да рециклира използваните протеини.

Месото, рибата и яйцата са добри източници на основни аминокиселини, но можете също да получите протеин от растителни източници като боб, соя, ядки и някои други зърнени култури.


© Unsplash

Въглехидрати

Въглехидратите често имат лоша репутация, особено когато става въпрос за качване на тегло, но те са необходими за здраво тяло. Те подхранват тялото ви, особено централната нервна система и мозъка, и предпазват от болести. Въглехидратите са основният енергиен източник на тялото ви. Но някои въглехидрати може да са по-добри за вас от други.

Има три основни вида въглехидрати захар, нишесте и фибри (влакнини).

Захарта е най-простата форма на въглехидрати и се среща естествено в някои храни. Нишестето е сложен въглехидрат, което означава, че е направено от много захарни единици, свързани заедно. Фибрите също са сложен въглехидрат.

Въглехидратите трябва да съставляват 45 до 65% от общите ви дневни калории.

Избирайте пълнозърнести храни, бобови растения и богати на фибри зеленчуци и плодове вместо рафинирани зърна и продукти с добавена захар.

© Unsplash

Мазнини

Мазнините са отличен източник на енергия. Те осигуряват 9 калории на грам, докато протеините и въглехидратите осигуряват по 4 калории на грам.

Мазнините регулират производството на репродуктивни и стероидни хормони, както и гени, участващи в растежа и метаболизма. Адекватният прием на мазнини е важен за здравето на мозъка.

Витамините А, D, Е и К трябва да се консумират с мазнини, за да бъдат правилно абсорбирани.

Мазнините, съхранявани в тялото ви, помагат да се изолират органите ви, помагат ви да сте топли и осигуряват огромен източник на енергия, който можете да използвате в случай на глад.

Препоръчва се 20 до 35 процента от дневните ви калории да идват от мазнини.

Най-известните ненаситени мазнини са омега-3 и омега-6 мастни киселини. Ненаситените мазнини са важни за тялото ви, тъй като осигуряват незаменими мастни киселини, които тялото ви не може да произведе. Можете да намерите тези здравословни мазнини в ядки, семена, риба и растителни масла .

Избягвайте транс-мазнините и ограничете приема на наситени животински мазнини като масло, сирене, червено месо и сладолед.

© Unsplash

Витамини

Витамините са органични съединения, от които имате нужда в малки количества, или защото вашето тяло не ги произвежда или защото ги произвежда в прекалено малки количества.

Тяло ви може да синтезира витамин D от слънчева светлина, а чревните бактерии произвеждат витамин К, но в по-голямата си част трябва да получавате витамини от храна или добавки.

Има 13 важни витамина, от които тялото се нуждае за да функционира правилно, включително витамини А, С, В6 и D. Всеки витамин играе важна роля в организма, а не получаването на достатъчно от тях може да причини здравословни проблеми и болести.

Ако ядете разнообразна, добре балансирана храна, пълна със зеленчуци и плодове, и имате нормално и здравословно функциониращ храносмилателния тракт, най-вероятно не е необходимо да приемате витаминни добавки.


Минерали

Подобно на витамините, минералите помагат на тялото. Те са от съществено значение за много функции на тялото, включително изграждане на здрави кости и зъби, регулиране на метаболизма и поддържането на тялото хидратирано. Някои от най-често срещаните минерали са калций, желязо и цинк.

© Unsplash

Вода

Можете да издържите седмици без храна, но не можете да издържате повече от няколко дни без вода. Водата е от решаващо значение за всички системи в тялото ви. Около 62% от телесното ви тегло е вода.

Водата подобрява мозъчната функция и настроението. Тя също така помага да се отърве от токсините, да пренася хранителни вещества в клетките, да хидратира тялото и да предотврати запек.

Дори леката дехидратация може да ви накара да се почувствате уморени и да нарушите концентрацията и физическата ви ефективност.

Яденето на разнообразна диета, пълна с плодове, зеленчуци, здравословни протеини и мазнини, и пълнозърнести храни е най-добрият начин да получите достатъчно от тези шест основни хранителни вещества плюс важната категория фитонутриенти - полезни химикали в растения, които предотвратяват болести. Тези основни хранителни вещества са жизненоважни за нормалното функциониране на тялото и за поддържане на здравето.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!