© Unsplash

Кайсиите са много питателни и съдържат много важни витамини и минерали. Те са чудесен източник на много антиоксиданти, включително бета каротин и витамини А, С и Е. Нещо повече, те имат високо съдържание на група от полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди, за които е доказано, че предпазват от заболявания, включително диабет и сърдечни заболявания. Кайсиите също имат добро минерално съдържание, което включва калий, меден манган, магнезий и фосфор.

Най-добре е да ядете кайсиите цели и небелени, тъй като обвивката съдържа с големи количества фибри и хранителни вещества. Не забравяйте да изхвърлите костилката, тъй като тя е негодна за консумация.

Както пресните, така и изсушените кайсии стават за бърза, вкусна закуска или лесна добавка към любимото ви ястие. Можете да ги добавите към диетата си по различни начини, включително:

  • пресни като закуска
  • нарязани и добавени към кисело мляко или салата
  • в конфитюри, компот и салси
  • задушени на бавна фурна с месо (пиле или говеждо месо)
  • добавени към десерти като кифли, сладкиши и торти

Тъй като те са сладки и кисели, кайсиите могат да се използват като заместител на прасковите или сливите в повечето рецепти.

Ето 6 ползи за здравето от кайсиите:Може да подобрят здравето на очите

Кайсиите са отличен източник на бета каротин, лутеин, зеаксантин и витамини С и Е. Тези хранителни вещества предпазват очите ви от увреждане. Витамин А играе жизненоважна роля в предотвратяването на нощната слепота, докато витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който влиза директно в очите, за да ги предпази от увреждане от свободните радикали. Лутеинът и зеаксантинът се намират в ретината на очите ви и предпазват от оксидативен стрес.


Може да подобри здравето на кожата

Яденето на кайсии може да е от полза за вашата кожа. Кайсиите са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от увреждане от околната среда. Основните причини за бръчките и увреждането на кожата са факторите на околната среда, като слънцето, замърсяването и цигарения дим. Можете да се борите с някои от тези увреждания на кожата чрез здравословна диета, пълна с антиоксиданти.

Витамините С и Е, които се намират в кайсии, могат да помогнат на кожата ви. Витамин С предпазва от UV щети и замърсители на околната среда, като неутрализира свободните радикали. Освен това този витамин спомага за изграждането на колаген, който придава на кожата сила и еластичност. Бета каротинът, друг кайсиев хранителен елемент, също може да предпазва от слънчеви изгаряния. Въпреки че трябва да използвате слънцезащитни продукти, яденето на кайсии може да предложи допълнителна защита.


© Unsplash

Може да подобри здравето на червата

Кайсиите могат да подобрят здравето на червата. Те са особено богати на разтворими фибри, което е важно за поддържането на здравословни нива на кръвната захар и холестерол. Освен това, фибрите забавят движението на храната през храносмилателния тракт и хранят полезните бактерии в червата. По-здравата микрофлора на червата е свързан с по-малък риск от затлъстяване.


Имат високо съдържание на калий

Кайсиите са с високо съдържание на калий, минерал, който също служи като електролит. В тялото ви е отговорен за изпращане на нервни сигнали и регулиране на мускулните контракции и баланса на течности. Тъй като калийат работи в тясно сътрудничество с натрия за поддържане на течния баланс, адекватният му прием може да помогне за предотвратяване на подуване и поддържане на добро кръвно налягане. Яденето на богати на калий храни може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане и намаляване на риска от инсулт.


Много са хидратиращи

Както повечето плодове, кайсиите имат високо съдържание на вода, което може да помогне за регулиране на кръвното налягане, телесната температура, здравето на ставите и сърдечната честота. Тъй като повечето хора не пият достатъчно вода, яденето на пресни плодове може да ви помогне да сте достатъчно хидратирани. Нещо повече, яденето на кайсии може да бъде лесен начин за набавяне на вода и електролит след тренировка, тъй като този плод предлага добри количества вода и калий.


Може да предпази черния дроб

Някои данни предполагат, че кайсиите могат да помогнат за предпазване на черния дроб от оксидативния стрес. В две изследвания върху животни, плъхове, хранени с алкохол и кайсии, са имали по-ниски нива на чернодробни ензими и маркери за възпаление, отколкото плъховете, хранени с алкохол, но без кайсии. Тези изследвания показват, че кайсиите могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на черния дроб поради естественото им високо съдържание на антиоксиданти. Въпреки това е трудно да се разбере дали този плод осигурява същата полза и при хората. Необходими са повече изследвания.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кайсии #ползи за здравето