Ако напоследък се чувствате уморени и не сте енергични - погледнете какво ядете. Това, което консумирате играе важна роля за начина по който се чувствате психически и физически. Съществуват редица дефицити на хранителни вещества, които могат да причинят умора, така че преди да прекалите с кафето, вижте дали в менюто ви не липсват важни витамини и минерали.

Недостигът на хранителни вещества може да възникне, когато хората не консумират основни храни или когато консумират прекалено много храни с много малка хранителна стойност, като преработени храни, кола и др.

Дефицитът на хранителни вещества променя телесните функции и процеси на клетъчно ниво. Тези процеси включват водния баланс, ензимната функция, нервната система, храносмилането и метаболизъма. Решаването на тези недостатъци е важно за оптималния растеж, развитие и функция на човешкото тяло.

Ключът да се справите с умората, чувството на сънливост и мудност е да имате балансирано меню, за да сте сигурни, че консумирате оптимални количества хранителни вещества. Храните, които са пълни с полезни вещества, като здравословни мазнини, протеини и сложни въглехидрати, са тези, които осигуряват на тялото ни енергия. Тези храни обикновено имат повече антиоксиданти, фибри, витамини и минерали в сравнение с преработените храни.

Ето шест хранителни дефицита, които могат да причинят умора и начини за тяхното компенсиране.

Желязо

Желязото е необходимо за производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород през тялото ви. Когато нивата на желязо са твърде ниски, може да има недостиг на червени кръвни клетки - състояние, наречено анемия. Анемията причинява умора. Най-усвоимата форма на желязо идва от месото, докато по-малкото количество желязо е в някои растителни храни, като спанак, овес и леща. Добавете лимонов сок или други цитрусови плодове, за да увеличите абсорбцията на желязо от растителни източници. Жените в детеродна възраст се нуждаят от 18 mg желязо на ден, а мъжете и по-възрастните жени се нуждаят от 8 mg.

Витамин B12

Витамин В12 е един от най-важните хранителни вещества за енергия, тъй като допринася за здравето на кръвтa, храносмилателната система, мозъка и нервната система. Ако ви липсва В12, може да се чувствате уморени или слаби, да изпитвате скованост и да имате изтръпване в ръцете и краката си. Увеличете нивата си на B12, като ядете повече риба, пиле, мляко, кисело мляко, мляко, заместители на месо, бадемово мляко и зърнени закуски. Тийнейджърити и възрастните се нуждаят от 2,4 mcg от B12 дневно.

Магнезий

Дефицитът на магнезий също причинява умора и може да се дължи на нисък хранителен прием, проблеми с абсорбирането, прекомерна загуба на магнезий или наличие на други хронични заболявания. Въпреки че недостатъчността е сравнително необичайна при иначе здрави хора, тя може да засегне онези, които приемат определени лекарства, имат определени здравословни проблеми или консумират твърде много алкохол. За да помогнете на вашите нива да се нормализират, консумирайте повече богати на магнезий храни като бадеми, кашу, фъстъци, спанак и боб. Мъжете се нуждаят от около 400 mg, а жените от 300 mg магнезий на ден.

Витамин D

Витамин D е от съществено значение за поддържане на здрави кости. Симптомите на дефицит на витамин D могат да бъдат умора, мускулни болки или слабост. Витамин D също е от решаващо значение за това мускулите да се движат правилно и невроните да изпращат правилни съобщения от мозъка към тялото. За да получите достатъчно количество витамин D консумирате прясно или кисело мляко всеки ден; яжте мастни риби, като сьомга или риба тон, два пъти седмично; и прекарвайте по 15-20 мин. на слънце всеки ден.

Други В витамини

Недостигът на други витамини от групата B, като тиамин, фолат и ниацин, също може да причини умора. Възрастните хора се нуждаят от 400 mcg фолат, особено жени в детеродна възраст. Тъй като витамините В са пряко свързани с производството на енергия, приемането на витамин В-комплекс е добра идея за тези с нисък прием или нарушена абсорбция на витамините.

Калий

Липсата на енергия може да е предизвикана и от недостиг на калий. Ниското ниво на калий има много причини, но обикновено се дължи на повръщане, диария, нарушения на надбъбречните жлези или употреба на диуретици. Пиенето на твърде много алкохол и прекомерното изпотяване са други причини. Калият помага на сърцето, нервите и мускулите да работят правилно. Консумирайте банани, пълнозърнести храни, мляко, зеленчуци, боб и грах за да си набавите калий. Препоръчваният прием на калий за юноши и възрастни е 4 700 mg дневно.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Желязо #Витамин B12 #Магнезий #Витамин D #Калий