© Unsplash

Не пиенето на достатъчно вода може да доведе до дехидратация, която може да причини умора, главоболие, кожни проблеми, мускулни спазми, ниско кръвно налягане и бърз пулс. Нещо повече, продължителната дехидратация може да доведе до сериозни усложнения, състояние на постоянна физическа и психическа умора, нежелание за извършване на обичайните дейности.

Експертите обикновено препоръчват да се пие по няколко чаши вода на ден. Но докато пиенето на вода е много важна, също така можете да се хидратирате и от храни. Има много здравословни храни, които могат да донесат голямо количество вода към вашето хранене.

Ето 7 богати на вода храни, които ви помагат да останете хидратирани:Диня

Динята е много здравословна и една от най-хидратиращите храни, които можете да ядете. Тя съдържа 96% вода.

Поради високото си водно съдържание, дините имат много ниска калорична плътност. Това означава, че относително голяма част от динята съдържа много малко калории (30,4 калории на 100 г. ). Тя също съдържа и няколко важни хранителни вещества, включително витамин С, витамин А и магнезий. Освен това, динята е богата на мощни антиоксиданти, включително ликопен.
Краставица

Краставицата е друга здравословна и хидратираща храна, която да включите във вашата диета. Тя съдържа 95% вода.

В сравнение с други богати на вода зеленчуци, краставиците са едни от най-ниско калоричните. Те съдържат само 15 калории на 100 грама. Те са съставени почти изцяло от вода и също така осигуряват малки количества от някои важни хранителни вещества, като витамин К, калий и магнезий.© Unsplash

Ягоди

Ягодите имат високо съдържание на вода, което ги прави много хидратираща храна. Те съдържат 91% вода.

Ягодите осигуряват много фибри, антиоксиданти и витамини и минерали, включително витамин С, фолиева киселина и манган. Редовното ядене на ягоди е доказано, че намалява възпаленията, което може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, диабет, Алцхаймер и различни видове рак.© Unsplash

Пъпеш

Пъпешът е здравословен плод, който осигурява значително количество вода и много витамини и минерали. Той съдържа 90% вода.

Пъпешът е богата на витамин А. Проучванията показват, че витамин А може да подобри здравето чрез защита срещу инфекции.
Праскови

Прасковите са много плътни и хидратиращи плодове. Те съдържат 89% вода.

Те също така осигуряват няколко важни витамини и минерали, като витамин А, витамин С, витамини от група В и калий. Освен това яденето на праскови с кожата може също да допринесе за антиоксиданти като хлорогеновата киселина към вашата диета.


© Unsplash

Портокали

Портокалите са изключително здрави и могат да осигурят редица ползи за здравето. Те съдържат 88% вода.

Те включват витамин С и калий, които могат да повишат имунната ви система и здравето на сърцето. Портокалите също са богати на антиоксиданти, включително и на флавоноиди, които могат да предотвратят увреждането на клетките чрез намаляване на възпалението. Освен това, редовното ядене на цитрусови плодове като портокали може да предпази от камъни в бъбреците.© Pixabay

Обикновено кисело мляко

Обикновеното кисело мляко съдържа много вода и хранителни вещества, които могат да подобрят няколко аспекта на вашето здраве. То съдържа 88% вода.

Киселото мляко е чудесен източник на протеин. Редовното хранене с кисело мляко показва насърчава загуба на килограми, което се дължи главно на намаляващия апетита ефект от високото му съдържание на вода и протеини. То също така осигурява няколко витамини и минерали, като калций, фосфор и калий, всички от които подпомогнат здравето на костите.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!