© Pixabay

Когато консумираме дадена храна или напитка, не си даваме сметка какво всъщност съдържа тя. В днешно време е изключително трудно да открием такава без наличието на добавки и консерванти. Причините, поради които те се използват са много - консервантите удължават срока на годност, като забавят развалянето на продукта, помагат за намаляване на риска от замърсяване, също така се използват за подобряване на вкуса, текстурата и външния вид на храната.

Често съдържанието на продукта е показан върху етикета му, но за повечето от нас е неизвестно какво всъщност представляват повечето термини измежду съставките. Познаването на добавките в храната ни е важно, защото те могат да повлияят на нашето здраве.

В Европейския съюз всички хранителни добавки се идентифицират с „Е“ номер. Те се делят на няколко групи – оцветители, консерванти, киселини, антиоксиданти, минерални соли, емулгатори, стабилизатори, смесители и др. Ползването на отделните Е-та се решава индивидуално от всяка страна.

Има такива, които са от естествен произход и такива, които са синтетични. Някои са безопасни за здравето, но други строго го застрашават.

Ето и 7 често използвани, но вредни добавки в храните и напитките:


 1. Аспартам – Е 951
 2. Той е заместител на захарта. Аспартамът се смята, че е канцерогенен и съдържа повече доклади за нежелани реакции, отколкото всички други храни и хранителни добавки. Аспартамът е невротоксин и канцероген. Известно е, че компонентите на този токсичен подсладител могат да доведат до голямо разнообразие от заболявания, включително мозъчен тумор, болести като лимфом, диабет, множествена склероза, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, фибромиалгия и хронична умора, като депресия и тревожност, замаяност, главоболие, гадене, умствено объркване, мигрена и гърчове.

  Използва се в състава на множество газирани напитки, студени чайове, десерти, дъвки, бонбони, зърнени закуски, паста за зъби и др.

 3. Мононатриев глутамат – Е 621
 4. Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Изследванията показват, че редовната му консумация може да доведе до нежелани странични ефекти, които включват депресия, дезориентация, увреждане на очите, умора, главоболия и затлъстяване.

  Можем да го открием в китайска храна, снакс, чипс, бисквити, подправки, дресинги за салати, сосове, супи, редица замразени продукти и месни ястия.

 5. Сорбитол – Е 420
 6. Сорбитолът е захарен алкохол, който е слабо смилаем въглехидрат. Той или се среща естествено в плодовете, или е изкуствено произведен и се добавя като нискокалоричен подсладител към различни търговски храни. Е 420 може да причини тежки стомашни спазми, повръщане, диария, ректално кървене, замайване, гадене, газове.

  Среща се в съдържанието на в сладкарски изделия, бонбони, печива, диетични конфитюри, кокос на пръчици, дъвки, шоколад, диетични безалкохолни напитки, варени колбаси, като подсладител в паста за зъби, вода за уста.

 7. Натриев нитрит и натриев нитрат – Е 250 и Е 251
 8. Натриев нитрат (или натриев нитрит) се използва като консервант, оцветител и ароматизатор Тази съставка, която звучи безвредна, всъщност е силно канцерогенна, щом влезе в човешката храносмилателна система. Там той образува различни нитрозаминови съединения, които влизат в кръвообращението и причиняват хаос с редица вътрешни органи: по-специално черния дроб и панкреаса. Натриевият нитрит широко се счита за токсична съставка. Имало е опити да се забрани, но без успех, тъй като производителите на храна се оплакали, че нямат алтернатива за запазване на пакетираните месни продукти. Това химично вещество превръща месото в яркочервено и привличащо окото.

  Намира се в бекон, шунка, колбаси, сушени меса, говеждо месо, пушена риба или друг вид обработено месо.

 9. Бутил хидрокси анизол (BHA) и бутил хидрокси толуен (BHT) – Е 320 и Е 321
 10. Получават се от петрол. Тези консерванти предпазват храната от промяна на цвета, промяна на вкуса и загниването на храните в резултат на окислението им . Повлияват неврологичната система на мозъка. BHA и BHT са оксиданти, които образуват реактивни съединения, причиняващи рак в тялото ви.

  Откриват се в състава на картофени чипове, зърнени храни, замразени меса, колбаси, ориз, животински и растителни мазнини, ядки, бонбони, дъвки.

 11. Калиев бромат – Е 924
 12. Добавка, използвана за увеличаване на обема на хляба. Известно е, че в големи количества може да предизвика диария, гадене, повръщане, болки, причинява рак при животните. Дори малки количества хляб, съдържащи калиев бромат, могат да създадат проблеми за хората.

  Съдържа се в хляба.

 13. Серен диоксид - Е 220
 14. Получава се от въглищен катран. По принцип всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Нежеланите реакции след прием на серен диоксид включват бронхиални проблеми, особено при тези, които са склонни към астма, хипотония (ниско кръвно налягане), зачервяване, усещане за изтръпване или анафилактичен шок. Той също така унищожава витамините В1 и Е. Не се препоръчва за консумация от деца. Препоръчва се да избягвайте E220, ако страдате от конюнктивит, бронхит, емфизем, бронхиална астма или сърдечно-съдово заболяване.

  Можем да го открием в състава на бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет и картофи.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!