Зеленият чай е използван като лекарство от хиляди години, произхождащ от Китай, но широко използван в цяла Азия. Тази напитка има множество ползи от понижаване на кръвното налягане до предотвратяване на рак.

Зеленият чай се отглежда на по-голяма надморска височина, по-специално в планинските райони на Източна Азия. Някои зелен чай все още се събират на ръка и се смята, че ръчно събраните чайове са по-малко горчиви и дават по-сладък и по-силен вкус. Други фактори като климата и почвата също могат да повлияят на вкуса.

Зеленият чай съдържа кофеин. Една чаша зелен чай съдържа приблизително 35-80 мг в сравнение с приблизително 100-400 мг в чаша кафе с еднаква големина, но все пак чая може да действа като стимулант. В резултат на това някои хора смятат, че пиенето на зелен чай увеличава енергийните нива, концентрацията и настроението, но този ефект може да варира между отделните индивиди.

Зеленият чай има повече ползи за здравето от черния чай, което може да се дължи на липсата на обработка. Разликата между двата чая е резултат от производствения процес.

Черният чай претърпява ферментация, която трансформира неговия цвят и вкус, докато зеленият чай остава непреработен и запазва цвета си. Той запазва максималното количество антиоксиданти и полифеноли, които дават на този вид чай многобройни предимства.

Ето 7 доказани ползи от зеления чай:

Зеленият чай е полезен за здравето

Зеленият чай съдържа биоактивни съединения, които подобряват здравето. Чаят е богат на полифеноли, които действат добре при възпаления и могат да помогнат в борбата с рака. Зелените чайове включват големи количества катехин, наречен EGCG. Катехините са естествени антиоксиданти, които помагат да се предотврати увреждането на клетките и да се осигурят други ползи. Тези вещества могат да намалят образуването на свободни радикали в организма, като предпазват клетките и молекулите от увреждане. Известно е, че тези свободни радикали играят роля в стареенето и много видове болести. EGCG (Epigallocatechin Gallate) е една от най-мощните съставки в зеления чай. Той е изследван при лечение на различни заболявания. Зеленият чай има и малки количества минерали, които също са важни за здравето.

Зеленият чай може да подобри мозъчната функция и да ви направи по-умни

Зеленият чай не само ви държи будни, но и може да ви направи по-умни. Той съдържа кофеин. Кофеинът стимулира действието и концентрацията на невротрансмитери като допамин и норепинефрин. Доказано е, че той води до подобрения в различните аспекти на мозъчната функция, включително подобрява настроението, бдителността, реакционното време и памет. Зеленият чай съдържа аминокиселината L-theanine, която може да работи в синхрон с кофеина, за да подобри мозъчната функция.

Зеленият чай увеличава изгарянето на мазнините и помага да отслабнете

Доказано е, че зеленият чай повишава скоростта на метаболизма и увеличава изгарянето на мазнините в краткосрочен план, въпреки че не всички проучвания са съгласни. Някои изследвания показват, че зеленият чай води до по-голяма загуба на килограми. Той може да е особено ефективен при намаляване на опасните коремни мазнини.

Зеленият чай може да ви помогне да живеете по-дълго

Хората, който консумират зелен чай са с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и рак. В проучване на 40 530 японски възрастни, тези, които пият най-много зелен чай, имат значително по-малко вероятност да умрат по време на 11-годишен период. Друго проучване на 14 001 възрастни възрастни японци е установило, че тези, които пият най-много зелен чай, са с 76% по-малко вероятно да умрат по време на 6-годишния период на изследването.

Зеленият чай може да понижи риска от някои видове рак

Ракът се причинява от не контролирано нарастване на клетките. Това е една от водещите причини за смъртността в света. Известно е, че оксидативното увреждане допринася за развитието на рак и че антиоксидантите могат да имат защитен ефект. Зеленият чай е отличен източник на мощни антиоксиданти, така че има смисъл, че може да намали риска от рак. Многобройни проучвания показват, че пиещите зелен чай имат по-малък риск от различни видове рак.

Зеленият чай може да защити мозъка ви в напреднала възраст

Зеленият чай не само подобрява мозъчната функция в краткосрочен план, но може и да защити мозъка ви в напреднала възраст. Биоактивните съединения в зеления чай могат да имат различни защитни ефекти върху мозъка. Те могат да намалят риска както от болестта на Алцхаймер, така и от болестта на Паркинсон, двете най-често срещани невродегенеративни заболявания.

Зеленият чай може да убива бактерии

Катехините в зеления чай могат да попречат на растежа на бактериите и някои вируси. Това може да намали риска от инфекции и да доведе до подобряване на здравето на зъбите, по-малък риск от кариес и намален лош дъх.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #зелен чай