© Unsplash

Макар че не е лошо да изпитвате притеснение и тревожност от време на време, но ако постоянните мисли, съмнения, несигурност и страхове определят целият ви ден и ви карат да действате по определен начин има вероятност да страдате от високо функционираща тревожност или високо функциониращо безпокойство. Но въпреки това, тъй като тези мисли не са напълно изтощителни, това състояние може да бъде лесно за пренебрегване.

Тревожността е най-известна с това, че се проявява по по-очевидни начини - пристъпи на паника, промени в настроението и прекомерни изблици на емоции. Но някои симптоми на притеснението не са толкова лесни за идентифициране. Може да се чувствате обезпокоен, но да продължавате да действате в ежедневния си живот, което означава, че никой около вас не знае какво се случва вътрешно с вас.

Един от начините по които високо функциониращата тревожност може да се опише е като механизъм за предпазване от нежелани резултати. Някои хора смятат, че ако са в състояние психологически да се подготвят за всички възможни отрицателни резултати от дадена ситуация, тогава могат да избегнат чувства като разочарование или неуспех.

Ето няколко неща, които само хората с високо функционираща тревожност ще разберат:


Правите повече от очакваното

Хората с високо функциониращо безпокойство могат да се тревожат, че не правят достатъчно, което често води до това, че правят повече от очакваното. Това е особено вярно когато става въпрос за работата. Други не виждат вашето натрапчиво негативно мислене, ирационални страхове, безсънни нощи и самоналожен натиск. Живеете в постоянен страх, че няма да покриете очакванията, които имате за себе си и другите имат за вас.


Хората често смятат, че сте амбициозни

На пръв поглед навиците, като работенето дълги часове и мигновеното отговаряне на имейли, могат да изглеждат като амбиция. В действителност вашата тревога ви кара да се държите така. Това, което ви мотивира, не е силно желание за успех, а и страхът от това да не успеете.


Промените в плановете ви разстройват

Когато главният начин да преодолявате притеснението си е да планирате всичко, все пак установеният ред дава сигурност в живота, външен фактор, който дерайлира плановете ви ще ви разтърси и изнерви. Гняв, избухване или дори тъга може да се емоции, които показвате в този случай, но това което чувствате наистина е страх. Дори малка промяна в плановете означава, че може да сте неподготвени за нещо, което веднага води до страх от загуба на контрол, което създава още повече притеснения.


Не може да спрете да мислите дори когато сте изтощени

Ако имате високо функциониращо безпокойство не можете да се отпуснете и често сте изтощени в резултат на това. Умът ви не може да се изключи и винаги чувствате, че трябва да вършите нещо. Например, вечерите обикновено са изпълнени с домакинска работа, или вината за това, че не сте свършили всичките си задължения, ако просто си почивате. А когато се опитате да си починете, обикновено е под формата на задачи или хобита.


Когато сте с други хора, умът ви често е на друго място

С високо функциониращата тревожност идва умствената загриженост, която може да ви накара да се чудите дали сте свършили всичко в работа, когато сте с приятели или да мислите за някакъв спор от преди години, когато сте с партньора си. Тъй като сте свикнали да обработвате неща бързо и често в главата си, да бъдете напълно в настоящето с други хора може да бъде предизвикателство.


Разстройвате се за неща, за които повечето хора не мислят, че са голяма работа

Хората с тревожност са склонни да бъдат чувствителни към заобикалящата ги среда. Чувствате нещата по-дълбоко, по-наясно сте с малките разлики и почти винаги използвате вътрешни ресурси, за да сложите дразнители на заден план, дори ако не сте наясно с това. Незначителни дразнители за повечето за хора могат да бъде основен дразнител за някой с високо функциониращо безпокойство. Колкото повече се нуждаете от неща, да бъдете по определен начин за да се справяте с безпокойството си, толкова по-разстроени ще станете, когато нещата не са.


Чувствата ви се отхвърлят от другите, защото не само че изглеждате добре, но и изпъквате

Може би най-гадната част от живота с високо функционираща тревожност е неправилно разбиране от другите хора, което идва с нея. Чувствата ви за „неуспех” или „загуба на контрол” често биват подминавани от другите и дори понякога може да се почувствате побъркани когато другите ви насърчават или похвалват. Когато опитът ви за уязвимост не е разбран или отхвърлен, той може да укрепи убеждението, че провалът наистина не е опция за вас и още повече влошава тревогата ви.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #високо функционираща тревожност