© Unsplash

Плуването е упражнение за хора от всички възрасти. То е лесно, евтино и всеки може да избира собственото си темпо.

Експертите препоръчват 150 минути умерена активност или 75 минути енергична активност всяка седмица. Плуването е отличен начин за упражнение на цялото тяло и сърдечно-съдовата система. Един час плуване изгаря почти толкова калории, колкото бягането, без въздействие върху костите и ставите.

Плуването помага на хората да придобият или да останат във форма, но ползите от този вид упражнения не спират само с физическото здраве. Плуването предлага разнообразни ползи за психическото и физическото здраве. Ето 7 от тях:Упражнение за цялото тяло

Плуването ангажира почти всяка основна мускулна група, която човек използва за движение на тялото си. Плуването увеличава сърдечната честота, без да поставя под стрес тялото. То също подобрява силата и тонизира мускулите.


Подпомага сърдечно-съдовата система

Освен на мускулите, плуването се отразява и на сърдечно-съдовата система. То прави сърцето и белите дробове по-силни. Проучване от 2016 показва, че плуването може да помогне за понижаване на кръвното налягане и за контрола на кръвната захар.


Подходящо за всички възрасти

Някои видове спорт могат да бъдат трудни за хора, които сега започват да спортуват. Плуването обаче е перфектно за новодошлите. Човек може да се научи да плува в много млада възраст, а повечето басейни имат определена зона за начинаещи и хора, които предпочитат да плуват бавно.


Помага за отслабването

Плуването е отличен начин за изгаряне на калории. Изгореното количество зависи от теглото на човека и колко енергично плува.

70-килограмов човек изгаря приблизително 423 калории на час, докато плува обиколки с ниско или умерено темпо. Същият този човек може да изгори до 715 калории на час плуване с по-енергично темпо.© Unsplash

Подобрява съня

Плуването може да ви помогне да спите по-добре. В едно проучване на възрастни хора с безсъние, участниците съобщават както за повишаване на качеството на живот, така и за качеството на съня, след като се занимават с редовни аеробни упражнения. Близо 50 процента от възрастните хора изпитват някакво ниво на безсъние, така че това е отлична новина. Проучването е съсредоточено върху всички видове аеробни упражнения, включително плуване.


Подобрява настроението

Упражненията освобождават ендорфини, които подобряват настроението. Плуването също може да повиши увереността и социалните умения, които могат да повлияят на самочувствието на човека.

Проучване от 2014, включващо хора с деменция, показа, че тези, които плуват редовно в период от 12 седмици, имат подобрение на настроението.


Намалява стреса

Плуването е чудесен начин за облекчаване на стреса и безпокойството. То може също да насочи ума далеч от тревожните мисли. Въпреки че са необходими повече изследвания, дори 20 минути физическа активност седмично може да помогнат на човек да се почувства по-спокоен.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Плуване