Йога, древната практика и медитация, става все по-популярна в днешното натоварено общество. Вече сте чували, че е полезна. Тя включва дихателни упражнения, медитация и пози, предназначени да насърчават релаксацията и да намалят стреса. Йога е и чудесен начин да подобрите вашата гъвкавост и сила и почти всеки може да я практикува.

Има много видове йога. Някои видове са фокусират върху релаксация, а други се съсредоточават върху позите и упражненията. Целта по време на повечето йога практики е да се предизвикате физически, но да не се чувствате претоварени. Произлизаща от санскритската дума „юджи“, която означава съюз, йогата е древна практика, която обединява ума и тялото.

Практикуването и има много ползи както за психическото, така и за физическото здраве. Ето някои от тях:Подобрява гъвкавостта

Йога позите работят чрез разтягане на мускулите. Тези нови движения ще ви помогнат да станете по-гъвкави. С течение на времето можете да очаквате да придобиете гъвкавост в областта на дупето, гърба, раменете и бедрата.

С напредване на възрастта гъвкавостта обикновено намалява, особено ако прекарвате много време в седене, което води до болка и неподвижност. Йога може да помогне да се обърне този процес.


Подобрява стойката

Йога ви помага да сте по-гъвкави и по-силни и в следствие на това стойката ви се подобрява. Повечето пози развиват ядрото, тъй като се нуждаете от основните си мускули, за да поддържате всяка поза. С по-силно ядро е по-вероятно да седите и да стоите изправени. Йога също помага на вашата телесна информираност. Това ви помага да забележите ако се изгърбвате.


Увеличава мускулния тонус

Като страничен продукт на повечето сила, можете да очаквате да видите повишен мускулен тонус. Йогата помага да се оформят дълги стройни мускули в краката, ръцете, гърба и корема.


Помага при отслабване

Практикуването на йога прави хората по внимателни и в унисон с телата си. Те са по-чувствителни към глада и сигнала за пълнота. Интуитивното хранене насърчава присъствието в момента, докато се храни. Става въпрос за обръщането на внимание на вкуса, миризмата и текстурата на храната и забелязването на всякакви мисли, чувства или усещания, които изпитвате, докато ядете. Тъй като йога поставя подобен акцент върху вниманието, някои проучвания показват, че тя може да се използва за насърчаване на по-здравословно хранене.


Повишава качеството на съня

Проучванията показват, че включването на йога в дневния ви режим може да помогне за насърчаване на по-добрия сън. Въпреки че начинът на работа не е ясен, доказано е, че йога увеличава секрецията на мелатонин, хормон, който регулира съня и будността. Йогата също има значителен ефект върху тревожността, депресията, хроничната болка и стреса - всички често допринасящи за проблеми със съня.


Подобрява здравето на сърцето

Проучванията показват, че йогата може да помогне за подобряване на здравето на сърцето и намаляването на няколко рискови фактора за сърдечни заболявания. Някои изследвания също предполагат, че включването на йога в здравословен начин на живот може да помогне за забавяне на прогресирането на сърдечните заболявания. Не е ясно каква роля йогата има спрямо други фактори като здраволовното хранене, но знаем, че тя се свежда до минимум стреса, един от основните елементи допринасящи за сърдечните заболявания.


Намалете стреса и тревожността

Йогата е известна със способността си да облекчава стреса и да насърчава релаксацията. Множество проучвания показват, че йогата може да намали секрецията на кортизол, основния хормон на стреса. Сама или заедно с други методи за облекчаване на стреса, като медитацията, йога може да бъде мощен начин да държите стреса под контрол. Няколко проучвания показват, че практикуването на йога може да доведе до намаляване на симптомите на тревожност. Не е напълно ясно как точно йогата намалява симптомите на безпокойство и тревожност. Йогата обаче набляга върху важността да сте в момента и да откриете усещане за мир, което би могло да помогне за лечение на тревожност.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Йога