© Pixabay

Ползите за здравето от чая Каркаде включват способността му да намалява високото кръвно налягане, високия холестерол и възпалителните проблеми, спомага за облекчаване на нарушената на храносмилателна и имунна система и потенциално подпомага за лечение на заболявания на черния дроб и рака.

Чай Каркаде се използва от хиляди години като народна медицина в различни култури по света. Също така се използва и се изучава в съвременните наука. Мнозина твърдят, че може да се използва за успокояване на нервните разстройства, за подпомагане на съня и дори за ускоряване на метаболизма. Най-изследвани са твърденията, че използването на чай Каркаде има положително влияние върху кръвното налягане и холестерола и предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.

Чаят Каркаде е с ниско съдържание на калории и е без кофеин. Съдържа добро количество минерали, включително калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Богат е на витамин В, като ниацин и фолиева киселина. Този чай е добър източник на антоцианини, които го правят полезен за високото кръвното налягане, настинки и инфекции на пикочните пътища.

Ето 7 ползи за здравето от чаят Каркаде

Помага за понижаване на кръвното налягане

Една от най-впечатляващите и добре познати предимства на чая Каркаде е, че може да понижи кръвното налягане. Няколко проучвания са установили, че чаят от хибискус може да понижи систолното и диастоличното кръвно налягане.

В проучване, публикувано от The Journal of Nutrition, възрастни с хипертония (високо кръвно налягане), които консумират три порции ( около20 мл) от чай Каркаде на ден, забелязват намаляване на общото им кръвно налягане.

Друг преглед на минали изследвания за чай от хибискус установява, че пиенето на този билков чай понижава систолното и диастоличното кръвно налягане със съответно средно 7.58 mmHg и 3.53 mmHg.

Но не забравяйте да говорите с лекар преди, да се обърнете към чай с хибискус като лечение, особено ако приемате лекарства за кръвно налягане като хидрохлоротиазид.Помага за понижаването на холестерола

Друга полза от пиенето на чай Каркаде е това, че може да помогне за поддържане на здравословни нивата на холестерол.

В едно малко проучване, публикувано в The Journal of Alternative and Complementary Medicine, учените открили, че пиенето на порция от този чай два пъти дневно в продължение на един месец намалява общите нива на холестерол сред пациентите с диабет.

Друго проучване при хора с метаболитен синдром показва, че приемането на 100 mg екстракт от хибискус дневно е свързано с понижен общ холестерол и повишен „добър” HDL холестерол.

Въпреки това, други проучвания дават противоречиви резултати по отношение на ефекта на чай от хибискус върху холестерола в кръвта.


Подобрява здравето на черния дроб

Някои проучвания показват, че каркадето може да стимулира здравето на черния дроб.

Едно проучване при 19 хора с наднормено тегло установи, че приемането на екстракт от хибискус за 12 седмици подобрява чернодробната стеатоза. Това състояние се характеризира с натрупване на мазнини в черния дроб, което може да доведе до чернодробна недостатъчност.

Проучване върху хамстери демонстрира подобни свойства на екстракта от хибискус, което показва, че лечението с екстракт от хибискус намалява маркерите за увреждане на черния дроб.

Въпреки това, тези проучвания оценяват ефекта на екстракта от хибискус, а не на чай от хибискус. Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разбере как хибискусът влияе върху здравето на черния дроб при хората.


© Unsplash

Помага за отслабване

Билковият чай от хибискус може да бъде от полза за намаляването на теглото.

Проучванията показват, че екстрактът от хибискус намалява абсорбцията на нишесте и глюкоза, двата хранителни компонента, които могат да доведат до увеличаване на теглото и може би помага за намаляване на теглото.

Едно проучване на хора с наднормено тегло, които приемали екстракт от хибискус или плацебо, показва, че след 12 седмици, екстрактът от хибискус намалява телесното тегло, телесните мазнини, индекса на телесната маса и съотношението между бедрата и талията.Помага за храносмилането

Знаете, че хидратацията е ключът към поддържането на щастлива храносмилателна система, а чаят каркаде е и даде допълнителен тласък.

Този чай може да функционира и като естествен диуретик, като помага за отстраняването на водата и натрия от организма, като допринася за нормалното уриниране и изхождането на червата.


Съдържа съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на рака

Хибискусът е с високо съдържание на полифеноли, които са съединения, за които е доказано, че притежават мощни противоракови свойства.

Изследванията с епруветки показват впечатляващи резултати по отношение на потенциалния ефект на екстракт от хибискус върху раковите клетки. В едно изследване с епруветки екстрактът от хибискус нарушава клетъчния растеж и намалява инвазивността на рак на устата и плазмените клетки


Може да помогне в борбата с бактериите

Изследванията с епруветки показват, че екстрактът от хибискус може да се бори с някои щамове бактерии. Чаят каркаде е също богат на витамин С, ключов витамин, който помага на здравата имунна система.За какво да внимавате с чай каркаде

Колкото и вкусен и полезен да е чаят от каркаде, той може да бъде опасен (особено за черния дроб), когато се консумира в големи количества. Освен това, бременните жени не трябва да консумират този вид чай, той може да ги изложи на риск от преждевременно раждане. Също така може да причини внезапно спадане на кръвната захар и дори да предизвика гадене и звънене в ушите. Ако започнете да изпитвате някой от тези негативни странични ефекти, спрете да пиете чай каркаде веднага.


Рисковете настрана, но има много ползи за пиене на чай каркаде, някои по-добре проучени от други. Включването на чай от хибискус в ежедневието е чудесен начин за хидратиране и увеличаване на количеството антиоксиданти, които консумирате.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Каркаде #хибискус #ползи за здравето