© Pixabay

Джинджифилът произхожда от южните части на Китай, преди да се търгува в Азия, Индия, Африка, Близкия изток и Карибите. Ето защо обикновено ще намерите рецепти, използващи джинджифил в тези любители на пикантното страни. Той също така се използва от хиляди години за медицински цели.

Джинджифилът, известен също като Zingiber officinale, е цъфтящо растение, чийто корени се използва като подправка. Може да се консумира в много форми, пресен, сушен, на прах, под формата на масло или сок. На много места се използва най-вече в сладкиши и алкохолни напитки като джинджифилова бира и вино.

Джинджифилът съдържа вещества, които могат да намалят гаденето и възпалението. Учените смятат, че тези вещества работят главно в стомаха и червата, но могат да работят и в мозъка и нервната система, за да контролират гаденето. Повечето от ползите от джинджифил, се дължат на активната съставка, наречена гингерол в него. Съгласно USDA National Nutrient Database, джинджифилът също е богата на въглехидрати, диетични фибри и белтъчини. По отношение на минералите, той съдържа натрий, желязо, калий, магнезий, фосфор и цинк. Витамините в него включват витамин С, фолиева киселина, витамин В6, рибофлавин и ниацин.

Има много противовъзпалителни и антиоксидантни съединения като пантотенова киселина, бета-каротин, капсаицин, куркумин, кафева киселина и салицила. Също така, наличието на активни съставки като шогаол, зерумбон, терпеноиди, флавоноиди, парадол и цинерон в джинджифила осигуряват много ползи за здравето.

Ето 7 ползи за здравето от джинджифила:

Джинджифилът може да лекува много форми на гадене

Джинджифилът е много ефективен срещу гаденето. Например, той има дълга история на употреба като средство срещу морска болест и има някои доказателства, че той може да бъде толкова ефективен, колкото лекарствата, отпускани с рецепта. Джинджифилът може също да облекчи гадене и повръщане след операция и при пациенти с рак, подложени на химиотерапия. Той е най-ефективен, когато става въпрос за гадене, свързано с бременност. Въпреки че джинджифилът се счита за безопасен, говорете с Вашия лекар преди да вземете големи количества, ако сте бременна.

Джинджифилът може да намали болките в мускулите и мускулната треска

Джинджифилът , е ефективен срещу мускулната болка, причинена от физическо натоварване. Джинджифил изглежда е ефективен при намаляването на ежедневното прогресиране на мускулната болка и може да намали мускулната треска след физически упражнения. Предполага се, че тези ефекти се постигам благодарение на противовъзпалителните му свойства.

Джинджифилът може да намали симптомите на остеоартрита

Има някои изследвания, според които джинджифилът ефективен при намаляване на симптомите на остеоартрит, който е много често срещан здравен проблем. В контролирано изпитване на 247 души с остеоартрит на коляното, тези, които приемат екстракт от джинджифил, са имали по-малко болка и са се нуждаели от по-малко обезболяващи. Друго изследване установява, че комбинацията от джинджифил, мастикс, канела и сусамово масло може да намали болката и сковаността при пациенти с остеоартрит, когато се прилагат локално.


© Pixabay

Джинджифилът може драстично да понижи кръвната захар

Доказано е, че джинджифил намалява нивата на кръвната захар и подобрява различните рискови фактори за сърдечни заболявания при пациенти с диабет тип 2.

Джинджифил може да помогне при лошо храносмилане

Хроничното лошо храносмилане (диспепсия) се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Джинджифил изглежда ускорява изпразването на стомаха, което може да бъде полезно за хора с лошо храносмилане и свързания с тях стомашен дискомфорт. В едно проучване на 24 здрави индивида, 1,2 грама джинджифил прах преди хранене ускорява изпразването на стомаха с 50%.

Джинджифилът може значително да намали менструалната болка

Джинджифилът изглежда е много ефективен срещу менструалната болка, когато се приема в началото на менструалния цикъл. В едно проучване 150 жени са инструктирани да приемат 1 грам джинджифил на ден за първите 3 дни от менструалния си цикъл. Джинджифилът успява да намали болката толкова ефективно, колкото лекарствата мефенаминова киселина и ибупрофен.

Джинджифилът може да понижи нивата на холестерола

Има известни доказателства, както при животни, така и при хора, че джинджифилът може да доведе до значително намаляване на LDL холестерола и нивата на триглицеридите в кръвта. В 45-дневно проучване на 85 лица с висок холестерол, 3 грама джинджифил на прах предизвикват значително намаляване на повечето холестеролови маркери.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #джинджифил