© Unsplash

Гроздето съдържа важни хранителни вещества и мощни растителни съединения, които са полезни за здравето. Много лесно може да го включите в диета независимо дали е прясно, на сок или вино. За най-добре резултати заложете на прясното червено грозде.

Ето 7 здравословни ползи на гроздето:

Гроздето e пълно с хранителни вещества, особено витамините С и К

Една чаша (151 грама) червено или зелено грозде съдържа следните хранителни вещества :

 • Калории: 104
 • Въглехидрати: 27,3 грама
 • Протеин: 1,1 грама
 • Мазнини: 0,2 грама
 • Фибри: 1,4 грама
 • Витамин С: 27% от референтния дневен прием (РДП)
 • Витамин К: 28% от РДП
 • Тиамин: 7% от РДП
 • Рибофлавин: 6% от РДП
 • Витамин В6: 6% от РДП
 • Калий: 8% от РДП
 • Мед: 10% от РДП
 • Манган: 5% от РДП

Пълно е с антиоксиданти

Гроздето има високо съдържание на редица мощни антиоксидантни съединения. Всъщност в този плод са идентифицирани над 1600 полезни растителни съединения. Най-висока концентрация на антиоксиданти се открива в кожата и семената. Тези полезни растителни съединения могат да предпазят от хронични заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания.

Един от антиоксидантите в този плод е ресвератролът, който е класифицира като полифенол. Многобройни проучвания показват, че ресвератролът предпазва от сърдечни заболявания, понижава кръвната захар и предпазва от развитието на рак.

Червеното грозде съдържа повече антиоксиданти, дължащи се на антоцианините, които им дават техният цвят. Антиоксидантите в гроздето остават налице дори след ферментация, поради което червеното вино също е с високо съдържание.

Може да предотврати някои видове рак

Гроздето съдържа много полезни растителни съединения, като ресвератрол, които могат да предпазват от различни видове рак, включително рак на дебелото черво и рак на гърдата. Ресвератролът е доказано, че предпазва от рак, като намалява възпалението, действа като антиоксидант и блокира растежа и разпространението на раковите клетки в тялото. Уникалната комбинация от растителни съединения, открити в гроздето може би за причината за техните противоракови ползи. В допълнение към ресвератрола, гроздето съдържа също кверцетин, антоцианини и катехини - всички от които могат да имат благоприятни ефекти срещу рака.

Проучване при 30 души на възраст над 50 години показва, че яденето на 450 грама грозде на ден в продължение на две седмици намалява маркерите на рак на дебелото черво риск. Докато проучванията за гроздето и рака при хората са ограничени, диетата, богата на антиоксиданти храни, като грозде, е свързана с по-нисък риск от рак

Може да помогне за понижаването на кръвното налягане

100 грама плод от грозде съдържа 191 мг калий. Този минерал е необходим за поддържане на нивото на здравословно кръвно налягане. Ниският прием на калий е свързан с повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт.cleardot.gif

Може да помогне за намаляване на холестерола

Съединения в гроздето, могат да помогнат за предпазването от високи нива на холестерола чрез намаляване на абсорбцията на холестерола. Освен това е доказано, че диетата с високо съдържание на ресвератрол намалява нивата на холестерола.

Може да намали нивата на кръвната захар и да предпази от диабет

Въпреки че гроздето е с високо съдържание на захар, те имат нисък гликемичен индекс, мярка за това колко бързо храната повишава кръвната захар. Освен това, съединенията, намиращи се в гроздето, могат дори да понижат нивата на кръвната захар. Освен това е доказано, че ресвератролът повишава чувствителността към инсулин, което може да подобри способността на организма ви да използва глюкоза, а оттам и да доведе до по-ниски нива на кръвната захар.

Може да подобри паметта, вниманието и настроението

Яденето на грозде може да е от полза за здравето на мозъка и да подобри паметта ви. При 12-седмично проучване при 111 здрави възрастни, 250 mg добавка на грозде на ден значително подобрили резултатите от когнитивния тест, измерващ вниманието, паметта и езика в сравнение с началните стойности. Друго проучване при здрави възрастни показва, че пиенето на гроздов сок подобрява както скоростта на уменията, свързани с паметта, така и настроението 20 минути след консумацията.

Гроздето съдържа съединения, които могат да подобрят паметта, вниманието и настроението и могат да предпазят от болестта на Алцхаймер, въпреки че са необходими повече изследвания, основани на хора, за да се потвърдят някои от тези ползи.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #грозде