За да притежават идеалното тегло и тяло, повечето хора знаят, че трябва редовно да се упражняват и да внимават какво ядат. Екстремалните диети рядко носят дългосрочни ефекти или и могат да бъдат много опасни за здравето. Единствения начин да имате тялото, което желаете е да промените начина си на живота.

И все пак, дори ако правите всичко правилно, понякога цифрите на кантара могат да ви обезсърчат и объркат. Ако правите всичко възможно да отслабнете, броите калории, пиете много вода, спите добре и спортувате, но все пак надавате, ето най-често срещаните причини за внезапно натрупване на килограми.

Бавна щитовидната жлеза

Щитовидна жлеза е отговорна за регулирането на метаболизъма. Ако забележите внезапно повишаване на теглото, щитовидната жлеза може да е бавна, което може да забави значително метаболизма ви.

Ако напълнете изведнъж без видима причина, отидете на лекар, за да се консултирате дали проблема е в щитовидната жлеза или в нещо друго.

Депресия

Ако сте депресиран и сте на лечение с лекарства, това може да означава сериозно внезапно наддаване на теглото. Някои лекарства могат да предизвикат глад за храна, особено за въглехидрати.

Алтернативно, понякога депресираните хора губят желанието си да ядат храна и когато техните медикаменти проработят, те отново имат апетит.

Много упражнения с висока интензивност

Да, всички тези тежки упражнения, е възможни да ви причиняват повече вреда, отколкото полза. Оказва се, че хората, които редовно се превят упражнения с висока интензивност са склонни да увеличават броя на калориите, които ядат, което често е ненужно.

Лягате си късно

Ако сте нощна птица, новините са лоши: липсата на сън ще ви накара да напълнеете. Липсата на сън може да доведе до повишени нива на хормона на гладът - грелин и понижени нива на лептин, хормона на наситеността. Изследванията също така показват, че когато сме лишени от сън, нашите мозъци реагират по-силно на нездравословна храна и имат по-малка способност да упражняват контрол върху това колко храни ни се яде.

Сол

Цялата диета, упражнения и пиене на вода ще бъде за нищо, ако не сте наясно колко сол ядете в ежедневно.

Солта е вкусна и необходима, за функционирането на мозъка, но солта също е една от причинете за задържането на вода. Това не само възпрепятства доброто храносмилане, то ви прави подути и по-тежко, отколкото всъщност се дължи на теглото на водата.

Липса на протеини

Ако се храните добре и все още натрупвате тегло, може да искате да погледнете какво ядете. Липсата на протеин може да ви направи много по-податливи на наддаване на тегло.

Ако не консумирате достатъчно протеини, за да поддържате здрави мускулите и клетките, тялото ви ще разруши мускулите ви, за да получите достъп до хранителните вещества, от които се нуждае. По-малко мускулна маса означава по-бавен метаболизъм, който с течение на времето може да доведе до наддаване на тегло.

Възраст

След 30, метаболизмът ви започва да се забавя. Вече не можете да изяде една порция сладолед без последици. Регулирането на вашата диета, за да отговаря на вашето текущо тяло и текущия ви начин на живот, ще бъде единственото решение на този проблем.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!