© Unsplash

Магнезият е четвъртият най-често срещан минерал в човешкото тяло. Той играе няколко важни роли в здравето на вашето тяло и мозък. Въпреки това, може да ви липсва магнезии, дори ако ядете здравословна диета.

В някои случаи дефицитът на магнезий може да бъде не диагностициран, тъй като очевидните признаци обикновено не се появяват, докато нивата не станат изключително ниски.

Причините за недостиг на магнезий варират. Те се простират от недостатъчен хранителен прием до загуба на магнезий от тялото. Здравните проблеми, свързани с загубата на магнезий, включват диабет, лоша абсорбция, хронична диария, цьолиакия и синдром на гладните кости. Ниските нива на магнезий са свързани с много други негативни последици за здравето, включително слабост, депресия, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Ето 7 симптома на магнезиев дефицит:

 1. Мускулни крампи
 2. Честите признаци на магнезиев дефицит включват мускулни тремор и спазми. Учените смятат, че тези симптоми са причинени от по-голям поток от калций в нервните клетки, които превъзбуждат или хипер стимулира мускулните нерви. Добавките могат да облекчат мускулните крампи и спазми в хора с хипомагнезиемия. Въпреки това, добавките е малко вероятно да намалят тези симптоми при хора, които не са дефицитни.

 3. Психични разстройства
 4. Психичните разстройства са друга възможна последица от недостига на магнезий. Магнезиевият дефицит може да причини депресия, липса на емоции, делириум и дори кома. Учените предполагат, че дефицитът може също да причини безпокойство, но няма ясни доказателства в подкрепа на тази теза. Накратко, изглежда, че липсата на магнезий може да предизвика нервна дисфункция и да увеличи риска от психични проблеми при някои хора.

 5. Остеопороза
 6. Дефицитът на магнезий може да увеличи риска от остеопороза и костни фрактури, но този риск е повлиян и от много други фактори. Те включват старост, липса на физически упражнения и лош прием на витамини D и K.

 7. Умора и мускулна слабост
 8. Умората, състояние, характеризиращо се с физическо или умствено изтощение или слабост, е друг симптом на магнезиевия дефицит. Тъй като умората е неспецифичен симптом, причината за нея трудно се определя, освен ако не е придружена от други симптоми. Друг по-специален признак на недостиг на магнезий е мускулната слабост, позната също като миастения. Учените смятат, че слабостта е причинена от загубата на калий в мускулните клетки, състояние, свързано с недостиг на магнезий.

 9. Високо кръвно налягане
 10. Магнезиев дефицит може да доведе до високо кръвното налягане, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания. Освен това, учените заключават, че магнезиевите добавки могат да понижат кръвното налягане, особено при възрастни с високо кръвно налягане.

 11. Астма
 12. Нивата на магнезий обикновено са по-ниски при хора с астма, отколкото при здрави хора. Учените смятат, че липсата на магнезий може да доведе до натрупване на калций в мускулите, около дихателните пътища на белите дробове. Това причинява свиване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Въпреки това, ролята на хипомагнезиемия в развитието на астма не е напълно разбрана.

 13. Неравномерно сърцебиене
 14. Един от симптомите на магнезиев дефицит е сърдечна аритмия или неравномерен сърдечен ритъм, което може да увеличи риска от по-сериозни усложнения, като инсулт или сърдечна недостатъчност.

Ако смятате, че може да имате магнезиев дефицит, вашите подозрения могат да бъдат потвърдени с прост кръвен тест. Говорите с лекаря си, за да изключите други възможни здравословни проблеми.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Магнезий