© Unsplash

Почти всеки знае за тях или от лекари, или от собствения си опит. Но американски учени установиха, че поне 20% от хората, които са приемали антибиотици в живота си, са имали и други странични ефекти. Все пак, хората и техните организми не реагират еднакво на различните антибиотици. Разберете повече за тези странични ефекти и как да се справите с тях:

Алергична реакция

Един от най-опасните странични ефекти е алергичната реакция. В този случай човек може да има сърбящ обрив, подути клепачи, устни, език и дори гърло, което може да доведе до анафилаксия. Понякога в ситуации като тези, доза адреналин може да спаси човек.

Не забравяйте, че алергичната реакция към определен антибиотик не означава, че не можете да приемате никакви антибиотици.

Какво да правите?

Трябва да съобщите на Вашия лекар за реакциите на организма ви и да започнете да приемате антибиотици от друга група. Също така, бъдете внимателни, когато започнете да приемате ново лекарство, което никога преди не сте приемали. Ако имате отново някакви симптоми на алергия, незабавно трябва да се обърнете към лекаря.

Гъбична инфекция

Антибиотиците променят бактериалната среда на вашето тяло, така че вие можете да станете уязвими към гъбични инфекции. Те могат да се появяват в устата, по кожата, по гениталиите или под ноктите.

Какво да правите?

Ако ви е предписан дълъг курс на лечение, трябва да започнете да приемате противогъбични лекарства заедно с антибиотиците, след консултация с лекар.

Нежелана бременност

Ако приемате едновременно антибиотици от групата на рифамицини и контрацептивни хапчета, ефектът от хапчетата може да намалее. В резултат на това се увеличават шансовете за нежелана бременност. Другите видове антибиотици не влияят на ефекта от противозачатъчните хапчета.

Какво да правите?

Докато приемате антибиотици, използвайте допълнителен предпазен метод при полов акт.

Висока температура

Високата температура може да бъде причинена от много неща, освен от приемането на антибиотици. Но ако сте забелязали повишаване на телесната ви температура веднага след като сте започнали да ги приемате, може да имате алергична реакция към лекарството. Високата температура може да бъде страничен ефект от почти всеки антибиотик, но най-често от бета-лактамни антибиотици, цефалексин, миноциклин и сулфонамид.

Какво да правите?

Повишената температура вероятно ще изчезне от само себе си съвсем скоро. Но ако е твърде висока, трябва да се опитате да се отървете от нея и да се консултирате с Вашия лекар и промените антибиотика.

Оцветяване на зъбите

Тетрациклинът, познатият на доста хора многогодишен антибиотик, може да доведе до оцветяване на зъбите при деца под 8-годишна възраст. Също така, ако една бременна жена приема това лекарство, има шанс бебето да има проблеми със зъбния емайл.

Какво да правите?

Учените наскоро установиха, че модерният антибиотик доксициклин не причинява оцветяване на зъбите и може да бъде приеман без последствия. Но го приемайте, разбира се, само, ако ви е предписан от лекар.

Чувствителност към слънцето

Някои антибиотици (тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) могат да окажат влияние върху чувствителността на кожата ви към ултравиолетовите лъчи. Ако сте изложени на твърде много слънчева светлина, докато приемате тези лекарства, шансовете за слънчево изгаряне се увеличават. Същите тези антибиотици могат да причинят обрив дори, ако сте прекарали само 15 минути на слънчева светлина, зависи от човека.

Какво да правите?

Най-добре е да не се излагате на слънчева светлина между 10:00 и 14:00 часа, да използвате слънцезащитни продукти и да покривате възможно най-голяма част от кожата си с дрехи.

Сърдечни проблеми

Това не се случва често, но антибиотиците могат да причинят сърдечни проблеми. Те обикновено причиняват аритмия или ниско кръвно налягане. Най-често, приемането на еритромицин и някои флуорохинолони може да доведе до такива странични ефекти.

Какво да правите?

Посетете вашия лекар, за да се промени антибиотика.

Ако сте приемали антибиотици и забележите, че имате някоя от тези нежелани реакции, не предприемайте нищо сами и не пренебрегвайте състоянието си. Вие задължително трябва да се консултирате със специалист.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #антибиотици