Една от причините, поради които намаляването на теглото става такава трудна задача, е плато ефектът. Това е явление, при което килограмите спират да намаляват въпреки усилията. Разбира се, когато няма напредък, хората се разочароват и са склонни да спрат да водят здравословен начин на живот.

Възможно е да се преборите с плато ефекта, затова не се отказвайте:

Яжте повече зеленчуци и храни, богати на протеин

Ниско въглехидратните диети се смятат за най-добрата стратегия за намаляване на теглото. Протеинът и фибрите ви карат да се чувствате сити и ускоряват метаболизма. Въглехидратите повишават нивото на инсулина, което ви кара да се чувствате гладни. Така че, ако се опитвате да отслабнете, по-добре е да хапнете малко нискомаслено месо, отколкото сладък плод.

Променете дневния си прием на калории през седмицата

Когато сме на диета, нашите тела се адаптират към по-малки количества храна, намалявайки изразходването на енергия. С други думи, тялото се адаптира към новите условия на живот, като все още запазва излишните килограми в случай, че напълно ще го лишите от храна.

За да измамите тялото, можете да използвате калоричните цикли. 2 дни в седмицата, трябва да ядете например около 1000 или 1200 калории без почти никакви въглехидрати, а през останалите дни 1500 калории. Този трик няма да позволи на метаболизма да се забави и ще създаде необходимия калориен дефицит.

Яжте вкусна храна

Възможността да се устои на желанието за храна зависи от правилната функция на мозъка. Ако човек не е ял нищо вкусно дълго време, мозъкът му започва да мисли, че парченце шоколад или бисквитка ще го направи много щастлив. Ето защо диетолозите препоръчват да включвате малки порции "забранени" храни всеки ден. Ако си позволите такива малки дози удоволствие, имате по-малък шанс да загубите контрол в даден момент и да прекъснете диетата.

Измервайте обиколките на частите на тялото ви периодично

Всеки знае, че точно преди началото на менструалния цикъл тялото на жената задържа много повече вода, точно както когато хората пият прекалено много вода (особено преди сън), ядат солени храни, пият алкохол и ядат млечни продукти. Трябва да вземете предвид индивидуалната реакция от различните храни за вас. Така че, анализирайте какво ядете и как влияе това на тялото ви. След като спрете да ядете някои храни, подуването ще изчезне в рамките на следващите 2 дни. Така че не позволявайте на няколко излишни килограма да ви накарат да се паникьосате и отчайвате.

Сменете упражненията, които правите

След известно време човешкото тяло се адаптира към упражненията, които правите. Така че, след няколко седмици на еднакви тренировки, напредъкът определено ще се забави.

Има само едно решение: веднъж на всеки 1-1.5 месеца, трябва да промените тренировъчната програма. Има много различни варианти: да смените йогата с пилатес, да тренирате нови мускули, да промените килограмите във фитнеса, които използвате и т.н.

Спазвайте стриктен режим за сън

Учените твърдят, че е невъзможно да имате неправилен режим за сън и да отслабнете по здравословен начин. Причините са много, но накратко, ако не спите достатъчно, тялото ви е стресирано. Стресът води до чувство на глад и промяна в метаболизма. Така че не забравяйте да спите достатъчно.

Изчислявайте броя на калориите, които трябва да приемате на ден

Броят на калориите, необходими ви на ден, за да отслабнете, зависи не само от физическата ви активност, но и от телесната маса. Ако човек с наднормено тегло яде само 2000 калории на ден, той ще отслабне, но ако една слаба жена прави същото, тя ще наддаде. Също така не забравяйте да преизчислите калорийната стойност, която трябва да приемате, след всеки 5 килограма, която свалите.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #отслабване