Преяждането засяга не само физическото здраве, но също така предизвиква стрес на психическо и емоционално ниво. Някои хора са склонни да ядат само защото се чувстват отегчени или нямат какво да правят, други придобиват такъв вреден навик, за да подобрят външния си вид.

Емоционалните промени в настроението като гняв, тъга, стрес, разочарование или предателство карат хората да ядат много повече, отколкото осъзнават.

Какво причинява на тялото ни излишното количество храна?

Доспива ви се:

Когато ядете храна, която е с високо съдържание на мазнини, захар и въглехидрати, вашата нервна система казва на тялото ви да се забави и да се съсредоточи върху смилането на храната, което ви кара да се чувствате летаргични.

Когато храносмилате, клетките в панкреаса произвеждат инсулин, което на свой ред води до увеличаване на мелатонина и серотонина - хормони, които ви карат да се чувствате сънливи, но и щастливи. Често може да ви се случва да се борите да запазите очите си отворени благодарение на скока в нивата на глюкоза заради храната, която сте яли. Това може да попречи на невроните в мозъка ви, произвеждащи орексиновите протеини, които ви поддържат будни и жизнени.

Качвате килограми:

Това е един от първите симптоми на приемането на много повече от това, което тялото ни иска. Прекомерното тегло натоварва много мускулите, тъй като трябва да носите теглото на тялото си. Вие сте склонни да се чувствате уморени, мързеливи, раздразнени, както и опит болки в мускулите и ставите.

Не чувствате ситост:

Вашите мастни клетки произвеждат хормона лептин, който се свързва с рецепторите в мозъка, за да ви каже, че вече сте сити. Редовното преяждане кара тялото ви да произвежда повече от този хормон, тъй като нивата на лептин са пряко свързани с количеството телесна мазнина, която човек има. В такива случаи тялото ви може да изгради имунитет срещу този хормон, което нарушава способността на мозъка да разпознава кога сте се наяли, което води до преяждане и затлъстяване.

Не ви идва на време:

Преяждането намалява способността на организма да абсорбира хранителни вещества. Хроничното преяждане води до влошаване на храносмилателната система, както и до повреда на цялото тяло. За жените това води до влошаване на репродуктивната система и резки промени в менструалния цикъл. За мъжете преяждането води до намаляване на либидото и причинява хронична умора.

Кръвното ви налягане се покачва:

Преяждането води до влошаване на храносмилателната система и до увеличаване на токсините в тялото. Бързи храни, алкохол, сол, сладки, пикантни и мазни храни намаляват храносмилателната способност и влошават функционирането на всички други основни органи. Това води до натрупване на токсини в тялото, което води до наддаване на тегло и високо кръвно налягане, стесняване на кръвоносните съдове, диабет и рак.

Чувствате се емоционално зле:

Яденето, когато не сте гладни, може да бъде знак, че се опитвате да предизвикате позитивни емоции. Депресията и тревожността са по-често срещани при хора, които си похапват повече, отколкото трябва. Случвало ли ви се е да се чувствате безпомощни, виновни, да нямате интерес към дейности, които някога сте обичали, да сте тъжни, уморени и без енергия след като прекалите с храната. Много хора, които преяждат, правят това, за да подобрят настроението си. Това може да доведе до чувство за вина, което пък ви кара да ядете още повече.

Метаболизма ви се забавя:

Преяждането има вредно въздействие върху вашия метаболизъм. Преяждането може да унищожи нормалния метаболитен отговор на организма ви. В тялото ви има ензим, наречен РНК зависима протеин киназа (PKR), борещ се с вирусите. Изследователи казват, че ако преяждате, той също атакува и метаболизма. Когато ядете прекалено много, излишните хранителни вещества нападат клетките, които съдържат PKR, и неговият отговор е да се бори чрез спиране на метаболизма, защото всички тези допълнителни хранителни вещества се възприемат като заплаха. Това може да доведе до метаболитни нарушения като диабет и затлъстяване.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #преяждане