© Unsplash

Обикновено обвиняваме лошото време и ниските температури като причинители. Някои хора мислят, че е невъзможно да се разболеят повече от веднъж за един сезон. Други са убедени, че трябва да се приемат антибиотици, за да се предотврати преминаването на настинката в грип.

Разберете кои вярвания и митове, свързани с боледуването, изобщо не са верни:

1. Настинка се лекува за ден

Има хора, които мислят, че ако приемат много различни хапчета, ще се почувстват добре за 1 ден, но това е опасен мит. Тялото се нуждае от време, за да се възстанови и ако приемате лекарства, които само облекчават симптомите, те засягат сърцето и последствията могат да бъдат наистина опасни. Трябва също така да внимавате с лекарства, съдържащи парацетамол: прекомерната доза може да доведе до чернодробна недостатъчност.

2. Няма нужда да си взимате болнични

Много хора обикновено продължават да работят, дори ако не се чувстват добре. Съществува и убеждението, че ако не се отпускате, настинката ще изчезне по-бързо. Всъщност процесът на възстановяване ще бъде по-бавен. По-добре е да останете вкъщи в продължение на 1-2 дни и след това да се върнете на работа. Също така вие сте заразни през първите няколко дни от настинката и можете да заразите и други хора.

3. Настинката се лекува с антибиотици

Антибиотиците не могат да победят вируса на настинката, тъй като се различава тяхната структура. Те могат в действителност да влошат нещата: симптомите на настинка няма да изчезнат и вирусът ще продължи да се разпространява.

Забранява се също така да се приемат антибиотици "за всеки случай". Резултатът ще бъде обратното: вашата имунна система ще отслабне и ще създадете добра среда за разпространението на вируса. С течение на времето лекарството ще става все по-малко ефективно.

4. Настинката може да премине в грип

Настинката и грипът са причинени от различни вируси, така че няма как едната болест да се превърне в друга. Хората обикновено бъркат ранните признаци на тези заболявания. Ето някои, които ще ви помагат да различите тези болести:

Настинката започва постепенно с възпалено гърло, главоболие, кихане и хрема и продължава в рамките на 3-5 дни. Грипът е придружен от висока температура, главоболие, мускулни болки и други болки, които се появяват бързо.

Ако сте настинали, температурата на тялото ви обикновено не се повишава (в много редки случаи има повишение). Ако имате грип, термометърът може да покаже до 38° или повече.

5. Трябва само да лежите

Ако сте настинали и останете в леглото цял ден, може да получите бронхит или пневмония. Също така кръвообращението ви намалява. Разбира се, не трябва да ходите във фитнеса веднага щом се почувствате малко по-добре, но малко движение няма да ви навреди.

6. Може да не лекувате настинка

Симптомите на настинката траят около 3 дни. Но ако просто чакате и не я лекувате, можете да получите усложнения или да търпите симптомите за още 20-30 дни.

7. От студения вятър се настива

Можете да настинете само, ако попаднете в контакт с вирус, без значение дали носите шапка или не. Няма причина да обвинявате вятъра и ниските температури. Това, което всъщност се случва, е, че сухият въздух изсушава лигавицата и за тялото е трудно да се предпази от вируси.

8. Ако излезете с мокра коса, ще настинете

Мократа ни коса, както и вятърът или дъждът не могат да причинят настинка или грип. Разбира се, не се препоръчва да излизате навън с мокра коса, тъй като студеното време отслабва имунната ви система и ви прави по-уязвими към вируси.

9. Може да се разболеете само веднъж за един сезон

Ето и добрата новина: всъщност е малко вероятно да се разболеете два пъти от една и съща настинка. Настинките се причиняват от вируси, а когато имунната ви система се бори, тя изгражда антитела срещу тях. Но има повече от 200 вида вируси, които причиняват настинки, така че все още има шанс да се разболеете повече от веднъж.

Не забравяйте, че вирусите са доста силни и жизнеспособни. Те оцеляват:

  • на вътрешни повърхности за повече от 7 дни
  • на дрехи, тапицерия или хартия за около 12 часа
  • на ръцете за няколко минути или за един час (в зависимост от вида на вируса)
  • върху дръжките на вратите за 6 часа

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #настинка #грип