Бананите са много питателни. Те са добър източник на калий, витамин В6, витамин С и фибри. Те също съдържат различни антиоксиданти и растителни съединения. Над 90% от калориите в бананите идват от въглехидрати. Съставът на въглехидрати на банани се променя драстично по време на зреене.

Зелените или неузрели банани са богати на устойчиво нишесте, вид несмилаем въглехидрат, който функционира като фибри. Колкото по-зелен е бананът, толкова по-голямо е съдържанието на устойчиво нишесте. Докато бананът узрява, нишестето в него се превръща в захар.

Бананите са основен хранителен източник на калий. Калият е важен минерал, от който много хора не приемат достатъчно. Той играе важна роля в контрола на кръвното налягане и работата на бъбреците. Бананите са и добър източник на магнезий. Магнезият е много важен минерал в организма и стотици различни процеси се нуждаят от него. Бананите са с високо съдържание на витамин В6 и като повечето плодове, са добър източник на витамин С. Те съдържат и няколко здравословни антиоксиданта, като допамин и катехин.

Бананите може да имат многобройни ползи, когато се консумират редовно като част от здравословния начин на живот.