Всеки продукт срещу акне съдържа една от двете съставки. Но е почти невъзможно да познаете от съставките, дали този специфичен продукт е за вас или не, а ако изберете грешния може да влошите нещата.

За да ви помогнем да изберете кой продукт е за вас, ето бързо сравнение между бензоил пероксид и салицилова киселина. Готови ли сте да разберете коя съставка е вашата - веднъж завинаги? Просто продължете да четете.

Бензоил пероксид

Когато използвате бензоил пероксид всъщност използвате бензоена киселина и кислород, защото продуктът се разпада при контакт с кожата ви. Кислородът помага за унищожаването на бактериите, които водят до появата на акнето. Бензоената киселина кара кожата, да се бели и изсушава, ексфолирайки гнездата на мъртвата кожа и себума, които възпаляват фоликулите, причинявайки пъпки. Бензоил пероксид се продава в концентрации до 10 процента, но проучванията показват, че концентрациите от 2,5 процента са също толкова ефективни и много по-малко дразнещи от по-силните.

Бензоилът е силен продукт, който може да проникне дълбоко в порите, но може да бъде и много изсушаващ. Ако пъпките ви са дълбоко под кожата, червени или пълни с гной, бензоилът вероятно е най-добрият избор за вас, защото се нуждаете както от убиване на бактерии, така и от дълбока ексфолиация.

Ако имате чувствителна кожа и леко акне по-добре помислете преди да изберете бензоила, защото е възможно да влоши проблемите, които имате, ако използвате твърде много от него.

Салицилова киселина

За чувствителна кожа и за хората, измъчвани от черни точки, салициловата киселина е най-добрият избор. Салициловата киселина подобно на бензоената киселина е добър избор за ексфолиране, но е по-мек и не съдържа кислород и следователно не убива акне бактериите.

Ако имате много черни точки и пъпки, но не дълбоки, затворени комедони, салициловата киселина е най-добрият избор за вас. Салициловата киселина е подходящ за по-чувствителна кожа защото изсушава по-малко. Отново не е добра идея да се прекалява с продукта защото това всъщност прави нещата още по-лоши.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #акне